Slavonski Brod

Večer posvećena Bl. Alojziju Stepincu


Večer u srijedu 6. lipnja, u župi Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu, bila je posvećena Bl. Alojziju Stepincu.

Nakon večernje svete mise koju je predvodio mons. Ratko Perić biskup mostarsko-duvanjski  i apostolski administrator trebinjsko-mrkanski u Pastoralnom centru brodske župe predstavljena je njegova 27. po redu knjiga pod nazivom Nada koja ne postiđuje – Duhovne vježbe po Bl. Alojziju Stepincu, izdana u povodu Stepinčeve 120. obljetnice rođenja i 20. obljetnice beatifikacije.

Bila je to osma po redu večer posvećena Bl. Stepincu uz predstavljanje knjige, koja je rezultat autorovog temeljitog proučavanja arhivske građe o blaženom, svjedočanstava suvremenika, te dokumentiranog iznošenja istine o blaženiku i Katoličkoj Crkvi.

U ime organizatora Državnog arhiva i Slavonskobrodskog dekanata pozdravnu riječ uputio je domaći župnik vlč. Ivan Lenić, dekan, naglasivši kako je ovo vrijeme iščekivanja Stepinčeve kanonizacije darovano za njegovo dublje upoznavanje, otkrivanje što je on govorio i što govori Crkvi, hrvatskom narodu u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, svima.

Umirovljeni biskup đakovačko-osječki mons. Marin Srakić kao najbolji živući svjedok povijesti te nadbiskupije govorio je o odnosu Bl. Stepinca prema tadašnjoj Đakovačkoj i Srijemskoj biskupiji.

Kako su u spomenutoj knjizi predstavljena dva pisma iz 1943; vjerodostojno Stepinčevo i nevjerodostojno ne-Stepinčevo, a pripisano nadbiskupu Stepincu, kojima je u knjizi posvećeno 50 stranica teksta, o njima i drugim zapisima stavova Komunističke partije u tom vremenu govorio je ravnatelj Državnog arhiva u Slavonskom Brodu mr. Ivan Medved.

Kako je želja tim večerima produbiti studij o blaženiku i osvijetliti njegov svetački lik biskup Perić je govorio o sedam blaženikovih rečenica zapisanih u njegovu dnevniku 28. ožujka 1941.,  za koje neki smatraju da nisu dostojne njegove svetosti.

Zahvalu mons. Ratku, nazvavši ga velikim ljubiteljem istine, neumornim i nesebičnim istraživačem istine, kao i ostalim predstavljačima izrekao je na kraju nazočni đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić.

Moderator večeri don Željko Majić, generalni vikar Mostarsko-duvanjske biskupije najavio je i novu knjigu biskupa Perića, koja će donijeti izlaganja svih sudionika na dosadašnjim Stepinčevim večerima održanim u nekoliko gradovima Hrvatske i BiH, a bit će predstavljena tijekom godine na proslavi biskupovih jubileja života i službe.

Veliki župni zbor predvođen s. Monikom Zvonarek obogatio je predstavljanje pjevajući tri pjesme posvećene blaženiku. Interes za knjigu pokazao je lijep broj vjernika.

Brankica Lukačević/ KT