Tomislavgrad

Veliki odaziv posjetitelja na "Noć muzeja"


Treću godinu zaredom u Tomislavgradu je obilježena manifestacija Noć muzeja. Organizirali su je, kao i prošlih godina, Kulturno-informativni centar Tomislavgrad i Franjevački muzej „fra Jozo Križić“.

Program je započeo, 26. siječnja, u gradskoj galeriji gdje su prisutni uz gledanje izložbe Križni put, autora Mate Sabljića, mogli čuti kratki koncert učenika Osnovne glazbene škole Tomislavgrad.

„Iznimno mi je zadovoljstvo treću godinu biti domaćin s franjevačkim muzejom i drago mi je zbog toga što Noć muzeja u Tomislavgradu postaje tradicija. Ovom prilikom pozivam sve zainteresirane da dođu u gradsku galeriju i pogledaju ovu izložbu koja ostaje otvorena do 15. travnja„ rekla je za tomislavcity ravnateljica Kulturno-informativnog centra Danijela Papić.

Izložbu Križni put je otvorio općinski načelnik Ivan Vukadin, a u obraćanju je istaknuo da je sretan jer Tomislavgrad ulazi na kartu turističke ponude Bosne i Hercegovine.

Osvrt na izložbu i kritiku fra Vendelina Karačića je pročitala Ivana Sučić.

U drugom dijelu večeri, u prostorijama franjevačkoga muzeja otvorena je izložba amaterskog kipara Ante Ivankovića-Perića.

Kustos franjevačkog muzeja Stipan Dilber je rekao da je riječ o izložbi u kojoj prevladavaju sakralni i nacionalni motivi. Tomu je dodao da muzeji i galerije žive onoliko koliko ih ljudi posjećuju te na taj način pozvao sugrađane i sve zainteresirane da posjete i vide što se to nalazi u franjevačkom muzeju u Tomislavgradu.

„Mali narodi se dokazuju znanjem, a znanje je u knjigama“, riječi su duvanjskog gvardijana fra Sretana Ćurčića koji je u svom obraćanju istaknuo da je i samostanska knjižnica  večeras otvorena te ukazao na važnost knjige i sva ona djela koja se u samostanskoj knjižnici mogu naći.

Odziv mještana manifestaciji je bio zadovoljavajući

KT