Split

Verbum: Najčitanije knjige Jordana B. Petersona, Fultona J. Sheena, pape Franje...


Top ljestvica najtraženijih naslova u knjižarama Verbum u siječnju donosi 10 vrijednih i zanimljivih preporuka za čitatelje.

Vrh top ljestvice najtraženijih naslova u siječnju zauzeo je čuveni svjetski bestseler 12 pravila za život, knjiga koja je dugi niz tjedana bila na prvom mjestu svih relevantnih svjetskih top ljestvica najprodavanijih knjiga, a i sada je jedna od najtraženijih na svijetu. Autor ovog bestselera je poznati klinički psiholog Jordan B. Peterson koji u ovoj iznimnoj knjizi nudi 12 jednostavnih, ali dubokih i mudrih pravila koje će svakome pomoći da dovede svoje misli, svoju osobnost i svoj dom u red i to ne pomoću površnih instant rješenja nego usvajanjem bitnih istina zajedničkih svim ljudima.

Na drugom mjestu je izvrsno djelo Stvoreni za sreću Fultona J. Sheena u kojem tumači tajnu istinske sreće i koji su nužni koraci u njezinu postizanju. Sheen objašnjava da kršćanstvo nije etički sustav, skup pravila ili dobrih uputa koje treba provesti u praksu. Kršćanstvo se prvenstveno sastoji u osobnomu odnosu s Isusom, a duhovni život podrazumijeva da budemo nanovo stvoreni i pridruženi novomu, višem životu – nadnaravnom životu milosti.

Treće mjesto zauzima hit knjiga pape Franje Zdravo Marijo. U ovoj knjizi Papa govori o Marijinu otajstvu tumačeći redak po redak molitvu Zdravo, Marijo u živu i plodnu razgovoru s teologom i zatvorskim kapelanom don Marcom Pozzom koji je bio Papin sugovornik i u knjizi Oče naš.  

Slijedi jedinstvena knjiga Sveta Hildegarda i hrana kao lijek Wigharda Strehlowa, a sadrži sveobuhvatne upute o prehrani Sv. Hildegarde koje će biti od pomoći i praktične koristi mnogima koji traže savjete o hrani i zdravlju kao i o načinima priprave zdravih i ukusnih jela.

Knjiga Božje suze o. Benedicta Groeschela, psihologa i jednog od omiljenih duhovnih pisaca današnjice, nalazi se na petom mjestu top ljestvice. Božje suze napisao je ponajprije za one koji su proživjeli veliku tugu ili tragediju, kao i za njihove najbliže, tako da mogu zajedno s njima proći to razdoblje goleme tuge.

Na šestom mjestu je Zabranjeno kukanje Salva Noè, hit knjiga koju je preporučio i predgovor napisao papa Franjo. Putem primjera, vježba i strategija osobnog i društvenog rasta ova knjiga nudi vrlo praktičan i primjenjiv pozitivan pristup životu i poteškoćama.  

Iznimna knjiga pape emeritusa Benedikta XVI. Slavlje vjere je na sedmom mjestu. Benedikt XVI. želi odgovoriti na temeljno pitanje: kako slaviti Boga na ispravan način? Napisana prije nego što je Joseph Ratzinger postao papa, ova svevremenska knjiga reflektira trajne i nadahnjujuće uvide u vezi štovanja Boga i svete liturgije. Kao i uvijek, Ratzinger obrađuje svoju temu duboko i s jasnoćom, dajući ne svoj osobni pogled, nego istinski pogled Crkve na pitanje euharistijske liturgije i na njezinu ključnu ulogu u životu čovjeka i svijeta.

Na osmom mjestu je knjiga Hoditi s Bogom – Putovanje kroz Bibliju u kojoj autori Tim Gray i Jeff Cavins otkrivaju središnju priču koja prožima i ujedinjuje cijelo Sveto pismo te je predstavljaju jednostavno i jezgrovito. Njihovi stručni komentari duboko uranjaju u tajne Pisma, otključavajući njegovo neiscrpno bogatstvo, čineći ga svakome dostupnim i pokazujući koliko su nadahnute biblijske riječi značajne za svakog čovjeka, pa i ovog danas.

Slijedi poticajna knjiga pape Franje Sreća u ovom životu u kojoj Sveti Otac toplim, zanimljivim jezikom pristupačnim i vjernicima i nevjernicima daje čitateljima osnovne upute kako pronaći ljubav i sreću u ovomu kaotičnom svijetu. Knjiga sadrži sabrane Papine nadahnjujuće misli iz propovijedi, govora, molitava i obraćanja koje imaju snagu doprijeti do svakoga čovjeka, a njezine su teme općeljudske: potraga za smislom, životna sreća, suočavanje s poteškoćama, jednostavnost, odnosi s drugima, suosjećanje, iskrenost, razumijevanje, otvorenost i dobronamjernost, važnost radosna, pozitivna i konkretna pristupa životu, kako ne odustati od svojih snova itd. U suvremenomu svijetu prepunom užurbanosti ova nadahnjujuća i za osobni rast korisna knjiga pomoći će čitateljima da pronađu put k duhovnomu miru i radosnu životu u svakodnevici.

Na posljednjem mjestu top ljestvice najtraženijih naslova u knjižarama Verbum u siječnju je bestseler Samo za žene u kojoj Shaunti Feldhahn otkriva što bi svaka žena – neudana ili udana – trebala znati. Na osnovu temeljitih istraživanja i doprinosom tisuća muškaraca autorica iznosi jedno nevjerojatno otkriće za drugim. Ovo je knjiga koja nudi mnoge nove spoznaje, uvide iz najnovijih neuroloških istraživanja, kao i poglavlje o tome što se događa kada muškarac djeluje kao da se "isključio". Milijuni ljudi diljem svijeta doživjeli su dramatične promjene u svojim vezama upravo zbog konkretnih poticaja i praktičnih ideja iznesenih u ovoj knjižici.

KT