Cavtat

Vitraj Sv. Jurja ponovno u franjevačkoj crkvi u Cavtatu


Restaurirani vitraj sv. Jurja IZ 1911. ponovo je postavljen u srijedu, 22. srpnja u crkvi Franjevačkog samostana Gospe od Snijega u Cavtatu.

Vitraj je nastradao 12. studenoga prošle godine tijekom oluje, te je Konzervatorski odjel u Dubrovniku pri Ministarstvu kulture nadzirao restauraciju. Restauratorske radove vodila je tvrtka Bokart.

Prilikom oluje zbog dotrajalosti olovni okvir je popustio i vitraj je ispao iz svoga okvira. Restauratorski radovi obuhvaćali su čišćenje vitraja, postavljanje novog okvira i zamjenu stakla koje se nije moglo drugim metodama sanirati. U svrhu bolje zaštite postavljeno je laminirano staklo s vanjske strane vitraja. Restauraciju potpisuje akademski slikar, viši restaurator i konzervator Jeronim Tišljar.

Vitraj sv. Juraja je djelo autora Ivana Marinkovića iz Zagreba koji je izrađen 1911. Poklon je Đure i Izabele Bijelić, a ovu restauraciju pomogli su mnogi anonimni donatori. Metalne rešetke popravio je i donirao Ante Vukorep, a uređivanje prostora za ponovno postavljanje vitraja obavio je Ivan Barišić. Iz Franjevačkog samostana Gospe od Snijega, na čijim stranicama je objavljena vijest, zahvaljuju na pomoći svim donatorima, piše ika.

T.M.I.,KT