Tomislavgrad

Započeli „Dani Sv. Nikole Tavelića“


U petak 5. srpnja svetom misom i izložbom “Hommage Virgiliju Nevjestiću” započeli su ovogodišnji „Dani Sv. Nikole Tavelića“.

Euharistijsko slavlje u 18 sati u tomislavgradskoj spomen-bazilici, posvećenoj Sv. Ćirilu i Metodu, a kojoj je drugi nebeski zaštitnik i Sv. Nikola Tavelić, predvodio je župnik fra Slaven Brekalo.

Svetom misom i izložbom Hommage Virgiliju Nevjestiću, u Gradskoj galeriji Kulturno-informativnoga centra, počela je desetodnevna duhovno-kulturna manifestacija Dani Sv. Nikole Tavelića.

Izložba je organizirana u prigodi 10. obljetnice smrti ovoga svjetski poznatoga grafičara i umjetnika, a cjelokupnu manifestaciju organizirali su Franjevački samostan i općina Tomislavgrad.

U ime organizatora okupljene je pozdravila ravnateljica KIC-a Danijela Papić koja je naglasila kako je Virglije Nevjestić volio i proslavio svoj grad, zahvalivši svima koji su pomogli organizaciju ove izložbe, a posebice obitelji Nevistić koja je nesebično ustupila izložene radove.

Načelnik općine Tomislavgrad Ivan Vukadin kazao je kako se Virgilijev životni put kretao od Kola, preko Zagreba, do Pariza. Iz svih radova, slika, radova i pjesama vidi se kako je Virglije bio i ostao Hrvat i Duvnjak, iako često i žalostan zbog neuvažavanja drugih, ali nikada nije napustio ideju stvaralaštva, hrvatstva i duvnjaštva. Zaključio je kako zbog toga mladima Virglije treba biti i ostati stalni životni uzor i poticaj.

U obraćanju Vesna Jurić-Bulatović iz zagrebačkoga Muzeja za umjetnost i obrt, kazala je kako “naš Tomislavgrad živi kulturu, kao značajni razvojni aspekt ovoga divnoga grada”. Osim toga podsjetila je na neke otvorene manifestacije u Zagrebu, a na kraj svog obraćanja, izložbu je svečano proglasila otvorenom.

U ime obitelji Nevistić okupljene je pozdravio Ikan Nevistić. Kratko je citirao riječi pokojnog Virglilija: “Ja sam znao da će moje vrijeme doći, to što ću možda biti pepeo, nije ni bitno.”

Tijekom večeri za vrijeme glazbenih predaha, skladbe su odsvirali učenici tomislavgradske Osnovne glazbene škole – Matea Bagarić, Mihovil Pačar i Andrea Baković, prenosi portal tomislavcity.com.

KT