Glina

Započeo 13. Međunarodni orguljaški festival „Ars organi Sisciae“


Trinaesti Međunarodni orguljaški festival „Ars organi Sisciae“ otvorio je svoja vrata u subotu 4. svibnja u crkvi Sv. Ivana Nepomuka u Glini koncertom sopranistice Valentine Fijačko Kobić i orguljaša Alena Kopunovića Legetina na najvećim orguljama u biskupiji.

Od 4. do 12. svibnja festival se održava u Sisku, Selima, Martinskoj Vesi, Glini, Petrinji, Voloderu i Ivanić-Gradu, a organizatori su i ovoga puta publici doveli brojne vrhunske svjetske glazbenike.

Festival je otvorio sisački biskup Vlado Košić istaknuvši kako orgulje kao kraljica instrumenata podižu čovjekov duh te ispunjavaju srca duhovnošću i uzletom prema Bogu. Svim zaslužnima za realizaciju zahvalila je i predsjednica Udruge Ars organi Sisciae Valentina Badanjak Pintarić, a otvorenju su nazočili i predstavnici gradskih i županijskih vlasti, prenosi IKA.

Tijekom sedam dana koliko se održava festival, tri programa se održavaju na području grada Siska: u nedjelju, 5. svibnja u sisačkoj katedrali nastupaju sopranistica Margareta Klobučar i orguljaš Pavao Mašić, a u utorak 7. svibnja prvi puta festival gostuje u crkvi Sv. Marije Kraljice Mira koncertom Hrvatskog baroknog ansambla. Sisački dio festivala bit će zaokružen u petak 10. svibnja na najvrjednijim orguljama u biskupiji iz 1777., gdje će u crkvi Sv. Marije Magdalene u Selima gostovat slovenska orguljašica Renata Bauer.

U četvrtak, 9. svibnja u crkvi Sv. Lovre u Petrinji prvi puta će na festivalu nastupiti dva orguljaša Katarina Javor i Krešimir Klarić koji će četveroručno svirati petrinjske orgulje Heferer.

Još jedan međunarodni festivalski gost, austrijski orguljaš David Boos nastupit će u Voloderu u subotu, 11. svibnja na orguljama domaćeg graditelja Antuna Šimenca iz 1863. godine, a istoga dana u crkvi Sv. Martina u Martinskoj Vesi održat će se i misa zahvalnica za festival te koncert na izvornim Hefererovim orguljama kojim će se obilježiti 30. obljetnica djelovanja orguljaša i zborovođe Domagoja Sremića.

Festival završava u nedjelju 12. svibnja u 20 sati u crkvi Sv. Petra apostola u Ivanić Gradu gdje se nalaze orgulje češkog graditelja Antonina Molzera iz 1909. godine, a zatvorit će ga Katedralni zbor župe Uzvišenja Sv. Križa u Sisku pod ravnanjem prof. Jelene Blašković, VA Milka Trnina iz Ivanić Grada pod ravnanjem Branke Bubalo-Paliska i vlč. Roberta Jakice na orguljama.

Tijekom proteklih 13 godina ovaj festival se svojim uspješnim programom afirmirao kao jedan od najboljih orguljaških festivala u Hrvatskoj, te je upisao župe Sisačke biskupije na kartu elitne svjetske orguljaške scene.

Osim muziciranja, cilj festivala je upoznati širu javnost s velikim gubitkom orguljaške baštine koju je pretrpjela Sisačka biskupija u Domovinskom ratu, ali i potaknuti obnovu postojećih instrumenata. Ovogodišnje izdanje festivala nudi atraktivnu orguljašku rutu za otkrivanje autentičnih i trajnih vrijednosti, promovirajući kulturnu baštinu kako bi se sačuvala i za buduće generacije.

KT