Započeo "Napretkov tjedan kulture" u Mostaru


Koncertom klasične glazbe na kojem je nastupio tamburaški orkestar "Misericordia" 9. ožujka navečer je u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru otvorena manifestacija „Napretkov tjedan kulture“ koju organizira HKD Napredak Glavna podružnica Mostar.

Manifestaciju je otvorio Darko Juka, savjetnik predsjednika Vlade Hercegovačko-neretvanske županije.

"U proteklom razdoblju, s osobitim naglaskom na prošlu godinu, razvidan je procvat niza aktivnosti u mostarskoj Glavnoj podružnici Hrvatskog kulturnog društva ''Napredak''. Stoga, ne treba čuditi što je i Vlada HNŽ-e županije, na čelu s predsjednikom dr. Nevenkom Hercegom, prepoznala zalaganje novog rukovodstva ove značajne hrvatske kulturno–prosvjetne organizacije, a osobito na planu kulturološkog unapređenja i prosvjetnog rasta naše sredine. Napretkov tjedan kulture jedan je u nizu iskoraka na ovom novom putu mostarskoga Napretka i čini mi osobito zadovoljstvo pozdraviti vas i pružiti vam potporu u ime predsjednika Hercega, te ovim riječima manifestaciju proglasiti i otvorenom. Ono što nas čeka kroz sljedećih pet dana, osim umjetničke, ima i snažnu znanstvenu dimenziju, a naravno govorim o itekako bitnom simpoziju koji će se, u suorganizaciji Napretka i Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje iz Zagreba, baviti suvremenim izazovima za hrvatski standardni jezik", kazao je savjetnik Juka u svom obraćanju.

Dopredsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak - Glavne podružnice Mostar Miroslav Landeka podsjetio je kako se ove godine slavi 30 godina od obnove rada ovog društva, dodavši kako je i ova manifestacije konkretan doprinos obilježavanju te značajne obljetnice.  Izrazio je nadu da će Napretkov tjedan kulture postati tradicionalna manifestacija, na razini cijelog Napretka, te kazao kako se ovim tjednom, prije svega, želi poručiti "kako nam svima treba više kulture i više napretka".

"Poruka ovog tjedna je da nam svima treba kulture, od dijaloga i poštivanja pa sve do uvažavanja, i svima nam treba napretka. Mislim da su to dvije ključne riječi koje nam danas itekako nedostaju i koje trebamo promovirati", ustvrdio je Landeka.

Posebno je zahvalio Vladi HNŽ, koja je generalni pokrovitelj Napretkovog tjedna kulture, te predsjednik Vlade HNŽ, Nevenku Hercegu. Izrazio je zahvalnost Središnjoj upravi Napretka na čelu s predsjednikom HKD Napredak Nikolom Čičom, te Službi za kulturu Grada Mostara i Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosača na čelu s ravnateljem Danijelom Vidovićem koji je, kao i svaki puta do sada, dobar domaćin svih Napretkovih događanja.

Koncert, na kojem je publika uistinu mogla uživati, održan je pod dirigenstkom palicom Davora Markote, a na njemu su nastupili solisti prof. Brigita Šilić (klavir), prof. Nikolina Šušak (flauta), prof. Monija Jarak Mikulić (mezzosopran), Sara Brkić (violina) te Nika Gadžić (violina), javlja HKD Napredak Glavna podružnica Mostar.

U programu Napretkovog tjedna kulture od 9. do 14. ožujka planirana je izložba Ciklus Conjuctio Magna autorice Kristine Ćavar, zatim Korizmeni koncert na kojem će nastupiti Katedralni mješoviti zbor Marija, predstavljanje zbirke poezije Crta na dlanu autorice Vande Babić te okrugli stol Izazovi modernog hrvatskog jezika.

KT