Split / Dubrovnik / Šibenik

Započinju "Dani kršćanske kulture" u Splitu, Dubrovniku i Šibeniku


Međunarodna manifestacija Dani kršćanske kulture 15. put zaredom održava se u Splitu, Dubrovniku i Šibeniku od 6. do 16. travnja.

Svečano će biti otvorena 6. travnja u Splitu u palači Milesi (HAZU) u 11.30, a manifestaciju će otvoriti splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić. Po otvaranju manifestacije u palači Milesi bit će otvorenje izložbenog Salona suvremene kršćanske likovnosti Ivo Dulčić i dodjela Velike nagrade Salona Ivo Dulčić.

Salon će otvoriti kustos izložbe dr. sc. Branko Matulić, a u programu sudjeluju akademska slikarica Dijana Iva Sesartić te akademski slikar Stjepan Ivanišević, koji zajedno čine Umjetničko vijeće Salona. U glazbenom programu nastupit će Vokalisti Salone pod vodstvom Mirka Jankova.

Istoga dana u Franjevačkom samostanu fra Ante Antića započet će intenzivni tečaj ikonopisanja Sveti Luka – pisac Kristove blagosti tijekom kojeg će prijavljeni polaznici uz stručnu pomoć voditelja samostalno izraditi ikonu Sv. Luke Evanđelista za vrijeme trajanja manifestacije.

Filmski dio programa započinje u 18.00 u Splitu u Kinoteci Zlatna vrata projekcijom igranog filma Pavao, Kristov apostol redatelja Andrewa Hyatta. U velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u 20.00 bit će održana humorna monodrama Kako glumiti normalnog čovjeka, u izvedbi hrvatskog branitelja i invalida Domovinskog rata Marija Filipija.

U Dubrovniku će 6. travnja u katedrali u 19.30 manifestaciju otvoriti dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, a po otvaranju će uslijediti koncert Dubrovačkog simfonijskog orkestra i Akademskog zbora Pro Musica iz Mostara.

Šibenik će svečani program manifestacije započeti u katedrali, 6. travnja u 19.00, gdje će biti održan korizmeni koncert Hear my prayer u izvedbi Cantores Sancti Marci, Oratorijskog zbora crkve Sv. Marka.

Organizator manifestacije Dani kršćanske kulture je nakladnička kuća Verbum, uz suorganizaciju programa s Dubrovačkom i Šibenskom biskupijom. Manifestacija se odvija pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, kao i pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Splitsko-makarske nadbiskupije te županija i gradova u kojima se manifestacija održava.

Bogat program uključuje gotovo 70 programskih sadržaja – izložbi, koncerata, tribina, projekcija filmova, predavanja, predstavljanja knjiga i nosača zvuka – a ove godine okuplja oko 1 000 sudionika. U zajedničkom kreiranju programa sudjelovale su i 24 institucije koje su svoj doprinos dale suorganizirajući pojedine programske točke.

U sklopu manifestacije bit će dodijeljena i tradicionalna nagrada Andrija Buvina za izniman doprinos kršćanskoj kulturi, a ovogodišnja dobitnica je Ksenija Abramović, utemeljiteljica i direktorica Laudato televizije, prve obiteljske televizije s kršćanskim vrijednostima u Hrvatskoj, koja će nagradu – plaketu s detaljem vratnice splitske katedrale, djelo akademskog kipara Kuzme Kovačića – primiti na svečanom zatvaranju manifestacije u Splitu 16. travnja.

Ulaz na sve sadržaje programa je slobodan za posjetitelje. Cjelokupan program ovogodišnjih Dana kršćanske kulture dostupan je na www.danikrscanskekulture.info.

KT