Uskoplje

Završene „Uskopaljske jeseni“ 2019.


Susretom 11 kulturno-umjetničkih društava iz BiH, te Republike Hrvatske, u subotu 27. listopada u Uskoplju okončana je sada već tradicionalna kulturna manifestacija pod nazivom „Uskopaljske jeseni“.

Uz brojne sadržaje poput promocija knjiga, filmskih projekcija, izložbi i književnih večeri, okupljanjem folkloraša prezentirana je tradicija, ali i ukazano na sve veći odlazak mladih.

„Dosta se toga izdogađalo, evo vidite ovako mali 23 godine i svake godine, možda u zadnjih 10 godina po osam dana od nedjelje do nedjelje i mogu reći nikad ne preskočimo ni jedan dan“, rekao je Tvrtko Krajina, predsjednik HNK Napredak Uskoplje.

Onaj posljednji tradicionalno je rezerviran za priču o životu i tradiciji kroz narodnu nošnju, igru i pjesmu koja se stoljećima prenosila s koljena na koljeno i, naravno, kroz  kulturno-umjetnička društva i svaki detalj na nošnji priča je za sebe.

„Ta moja nošnja može pričati i to koliko ja volim Turanj, koliko volim običaje, koliko volim te pjesme“, kaže Mirjana Družak, KUD Turanj Karlovac.

„Mi nikad nećemo moći živjeti kao što su naši živjeli, ali bar ovako dio kad obučemo nošnju, barem dijelom možemo se osjećati kao oni“, rekla je Dolores Božić, KUD Stari hrat Novi Travnik.

Ovakvi susreti uz ono primarno očuvanje tradicije, prilika su za druženja, prijateljstva, te učenje i prenošenje znanja na mlade.

„Susreti pokazivanja različitosti u nošnjama, različitosti u igrama, različitosti u izvedbama, tradicijskih instrumenata“, rekao je Bosiljko Zrno, HNK Naši korijeni, Bistrica Žepče, prenosi federalna.ba.

Organizator manifestacije je HKD Napredak, podružnica Uskoplje pod pokroviteljstvom Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta ŽSB te Općine Gornji Vakuf-Uskoplje.

KT