Frankfurt am Main

Zbornik o digitalnom dobu i pastoralu mladih


U izdanju Hrvatskoga dušobrižničkog ureda iz Frankfurta na Majni u biblioteci "Diaspora croatica" objavljen je 21. po redu zbornik pod nazivom "Digitalno doba i pastoral mladih".

U zborniku su predavanja s godišnjega pastoralnog skupa hrvatskih svećenika, đakona, pastoralnih suradnica i suradnika iz zapadne Europe, koji je održan od 7. do 10. listopada 2019., u Kući za daljnja usavršavanja Nadbiskupije Bamberg u mjestu Vierzehnheiligenu.

"Vjerujemo da će predavanja objavljena u ovom zborniku zasigurno pomoći u ovo naše moderno digitalno doba", istaknuo je u predgovoru zbornika delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivica Komadina.

Dr. Stanislav Šota s Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Đakovu prvo je predavanje naslovio Mladi i poimanje o mladima prema pobudnici Christus vivit - Krist živi, koju je papa Franjo 2019. uputio mladima. Autor ističe kako mladi i mladost nisu nešto što se može analizirati na apstraktan način. „Mladost kao takva ne postoji, postoje samo mladi s konkretnim životima i iskustvima, mladi koji su u suvremenom svijetu izloženi stalnim i brzim promjenama koje utječu na njihovo (ne)snalaženje. Suvremeni pastoral mladih treba uvijek imati u vidu konkretnu situaciju u kojoj se mladi nalaze, uključujući i njihove probleme", upozorio je dr. Šota.

Dr. Danijel Labaš s Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu u svom predavanju govori o medijskoj pismenosti kao preduvjetu za pastoralni rad s medijima. Medijska pismenost, kao rezultat medijskog obrazovanja, prema različitim autorima, podrazumijeva „pristup, analizu, vrednovanje i stvaranje sadržaja“ u različitim medijima, posebno na internetu na kojemu je svaki dan prisutno oko milijun novih korisnika.

"Čak 45% svjetske populacije, dakle 3 i pol milijarde ljudi, u doba pripreme predavanja i članka koristilo je društvene mreže", istaknuo je dr. Labaš te koristeći se porukom Svetoga Oca sudionicima konferencije Dječje dostojanstvo u digitalnom svijetu, upriličene u Vatikanu 2017., podsjetio je da internetski sadržaji mogu pozitivno i negativno utjecati na djecu i mlade, ali i na odrasle.

U izlaganju o izloženosti djece i mladih medijima dr. Igor Kanižaj s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu predstavlja novije rezultate istraživanja o odnosu djece i mladih prema medijima i komunikacijskim kanalima. Pojasnio je promjene u izloženosti medijskom sadržaju u kontekstu posljednjih pedeset godina.

Mladi u digitalnom svijetu prema pobudnici Christus vivit drugo je predavanje dr. Šote dok dr. Danijel Labaš u svom predavanju Pedagoški i pastoralni pristup medijskom odgoju predstavlja četiri različita pedagoška pristupa tom odgoju te ističe da je od svih ponajbolji kritički pristup.

U zadnjem prilogu u zborniku o rizičnom ponašanju mladih u digitalnom svijetu i dr. Kanižaj ističe kako posljednjih nekoliko godina ta tema postaje jedna od ključnih tema u raspravama o izloženosti djece i mladih medijima i informacijsko-komunikacijskim tehnologijama.

"„Danas se osjeća potreba za medijskom pismenošću kako bi mogli bolje razumjeti promjene koje se događaju, nove načine komuniciranja i posljedice koje imaju osobito na antropološkom planu. Taj je zahtjev osobito aktualan ako se ima u vidu pastoral mladih budući da su oni ´uronjeni´ u svijet medija. Tekstovi u ovom zborniku osvjetljavaju pojedine važne aspekte pastoralnoga djelovanja koji je osjetljiv na medijske izazove mlađih naraštaja", istaknuo je u recenziji dr. Jerko Valković.

Dr. Vine Mihaljević u svojoj je pak recenziji istaknuo kako u ovom zborniku autori nude osnovni odgojno-obrazovni i pastoralni uvid koji se odnosi na mlade i djecu u digitalnom dobu, u dobi kada mladi i djeca redovito koriste internet i društvene platforme.

Ž.I., A. Polegubić, KT