Zlatna Tamburica u Koraću


U nedjelju, 13. kolovoza, u sklopu Dana Velike Gospe u župi Uznesenja BDM u Koraću upriličena je peta u nizu međunarodna smotra folklora...

Organizatori smotre su članovi HKUD Tamburica Koraće, koji ove godine ujedno obilježavaju i 50. obljetnicu od osnivanja društva.

Kako se smotra održavala u sklopu trodnevne duhove priprave za svetkovinu Velike Gospe misno slavlje uz župnika fra Ivana Marića i još trojicu svećenike predvodio je fra Vislav Krijan, domaći sin, a slavlje je pjevanjem i sviranjem animirao vlč. Vlado Vrebac, župnik u Bijelom Bbrdu.

U svojoj homiliji fra Vislav je posvjestio kako kršćani imaju četiri majke; majku koja nas je rodila, majku Domovinu, majku crkvu i Nebesku Majku Mariju. Pozvao je nazočne da nijednu ne zaborave i ne zapuste, a napose Nebesku Majku koja nas okuplja oko Isusa, zagovara i bdije nad našim životima.

Poslije mise članovi KUD-a su u procesiji iz Osnovne škole do koraćanske crkve pristizali uz pjesmu. U crkvi ih je blagoslovio župnik fra Ivan, a potom su u Gospinom prostranom dvorištu zajedno zaigrali bosansko i slavonsko kolo.

Pozdrvanu riječ na početku smotre, koja se održavala na vanjskoj tribini, uputili su predsjednik HKUD-a Tamburica Koraće Šandor Lipovac i fra Ivan Marić koji je sve pozvao u utorak 15. kolovoza na proslavu svetkovinu nebeske zaštitinice župe - Velike Gospe.

Smotru je otvorio Ivan Gusak - Crni jedan od osnivača KUD-a Tamburice prije 50 godina.

U prelijepim narodnim nošnjama svoga kraja nastupilo je potom s nekoliko plesnih točaka deset kudova iz Hrvatske Bosne i Hercegovine.

Kao domaćini nastupili su prvi članovi HKUD-a Tamburica Koraće, a potom KUD: Lovor iz Trnjana, KUD Matica Slovačka  iz Osijeka, KUD Izvorni običaji iz Zagreba, KUD Luka Ilić Oriovčanin  iz Oriovaca, KUD Sveti Rok Brežani-Karlovac, KUD Husino  iz Tuzle, KUD Tomislav iz Cerne, KUD Čardaš Suza Baranja i Pjevačka skupina Sevdan Radionica Kolibe.

Za tu prigodu bračni par Anto i Ilinka Kljajić, koji ove godine obilježavaju 50 godina braka, priredili su predivnu etno izložbu starina, koje su uspjeli sačuvati iz svoga doma u Koraću, a bosanske specijalitete, koje su ruke vrijednih Koraćanski pripremile gosti su tijekom smotre mogli i kušati.

Zajedničko druženje uz večeru u pripremljenom velikom šatoru gosti su nastavili uz kolo i pjesmu do kasnih večernjih sati.

HKUD-o Tamburica osnovano je 1967. i djelovalo sve do rata 1992. kada je sve pučanstvo iz Bosanske Posavine prognano. Obnovljeno je prije pet godina i iste godine organizirali su u svom Koraću prvu smotru folklora. Cilj je društva okupljati Posavljake napose mlade kako bi sačuvali i prenosili tradiciju i običaje svoga kraja. Njeguju izvorne plesove u kombinaciji i koreografiji izvornih kola. Društvo broji 50-ak članova.

Najmlađe članice su devetogodišnja Antonija Lipovac i šestogodišnja Nika Jerković, dok je najstarija 84-godišnja Marija Delija.

Unatoč teškim uvjetima u Koraće se vratilo i tu živi pedesetak obitelji i to su uglavnom starije osobe. Ohrabruje da Koraćani sve više obnavljaju svoje kuće te ih je dosada obnovljeno 200-ak.

B. Lukačević/ KT