ANKETA: Zašto Stepinac nije kanoniziran?


Crkva u Hrvata 10. veljače proslavlja spomendan Bl. Alojzija Stepinca. Koji su pak razlozi da se na njegovu kanonizaciju još uvijek čeka?

Od beatifikacije zagrebačkog kardinala Alojzija Stepinca, što je 3. listopada 1998. u Mariji Bistrici učinio sveti papa Ivan Pavao II., prošlo je više od 20 godina.Hrvati su u međuvremenu očekivali i proglašenje svetim. No, to se još uvijek nije dogodilo.

Koji su pak razlozi da se na njegovu kanonizaciju još uvijek čeka?

Zašto Stepinac nije kanoniziran?

 

PodsjetimoBl. Stepinacrođen je 8. svibnja 1898. u selu Brezariću, u župi Krašić. U ljeto 1924. odlučuje se za svećeničko zvanje i odlazi studirati na Papinskom sveučilištu Gregoriana. Tamo je za svećenika zaređen 26. listopada 1930. i već 28. svibnja 1934. papa Pio XI. imenuje ga zagrebačkim nadbiskupom koadjutorom. Bio je tada najmlađi biskup na svijetu s 36 godina života i nepune četiri godine svećeništva. Nakon smrti nadbiskupa Bauera 7. prosinca 1937. preuzima upravu Zagrebačke nadbiskupije. Za vrijeme Drugog svjetskog rata nije se vezao ni uz koju političku stranku i pokret, bio je vjeran pastirskom poslanju i javno je osuđivao rasna, ideološka i politička progonstva pozivajući na poštivanje svake osobe. U rujnu 1945. biskupi su izdali pastirsko pismo koje dokumentirano i hrabro iznosi sva nasilja i nepravde što ih je partizanska vlast počinila u ratno i poratno vrijeme protiv vjere i Crkve, ali i protiv slobode savjesti svojih građana. Nakon toga uslijedio je još veći progon.

Uhićen je 18. rujna 1946., te 30. rujna izveden pred sud. U montiranom procesu osuđen je na 16 godina zatvora i prisilnog rada te daljnjih pet godina lišenja svih građanskih prava.

Preminuo je 10. veljače 1960. još za vrijeme izdržavanja kazne. Blaženim ga je 3. listopada 1998. u Mariji Bistrici proglasio sveti papa Ivan Pavao II.

KT