Antun Augustinčić – kipar čiji se spomenik nalazi ispred zgrade UN-a


Jedan od najznačajnijih hrvatskih kipara 20. st Antun Augustinčić rodio se 4. svibnja 1900. u zagorskom mjestu Klanjec. Bio je i likovni pedagog, akademik, uz Ivana Meštrovića i Franu Kršinića svakako najznačajniji hrvatski kipar 20. st.

Nakon studija otišao je na usavršavanje u Pariz koji odlučujuće utječe na njegovo umjetničko oblikovanje i gdje ima prve izložbe. Godina 1928. smatra se ključnom za njegov daljnji rad kada dobiva narudžbe za izradu spomenika diljem svijeta kojima postaje slavan, piše povijest.hr.

Njegov spomenik Mir (Jahačica) nalazi se ispred zgrade Ujedinjenih naroda u New Yorku, Rudar u Ženevi, a Spomenik žrtava fašizma u Adis Abebi. U Hrvatskoj najpoznatija djela su mu Spomenik seljačkoj buni u Stubici, Tuga i Mojsije na zagrebačkom groblju Mirogoj te mnoga druga.

U Kraljevini Jugoslaviji imao je status državnog kipara. Za vrijeme Drugog svjetskog rata zajedno sa ostalim hrvatskim umjetnicima izlaže na Vencijanskom bijelanu (1942.). Od kraja 1950-ih sve do svoje smrti stvara u osami svoga zagrebačkog ateljea gdje nastaju njegova mnogobrojna djela koja će obilježiti hrvatsku umjetnost u drugoj polovici prošloga stoljeća.

Augustinčić je dobitnik mnogih domaćih i međunarodnih priznanja, a veći dio svojih djela darovao je rodnom Klanjcu. Umro je 1976. u Zagrebu.

Ž.I., KT