Dvije žene generalne tajnice Biskupskih konferencija


Iako se često govori o većoj i aktivnijoj ulozi laika, osobito žena u Katoličkoj Crkvi u svijetu postoje samo dvije Biskupske konferencije čiji su generalni tajnici - žene.

Katolička Crkva ima više od 140 organiziranih Biskupskih konferencija i Biskupskih sinoda, samo dvije žene imaju čast biti u službi generalnih tajnika, odnosno tajnica Biskupske konferencije. Riječ je o dvije redovnice: s. Anni Mirijam Kaschner, CPS i s. Hermenegildi Makor, CPS.

Sestra Anna Mirijam Kaschner, CPS, je od 2009. godine generalna tajnica Biskupske konferencije Skandinavije, odnosno BK Sjevernih zamalja, a ta konferencija okuplja biskupe iz: Švedske, Danske, Norveške, Islanda i Finske. Od 2010. je i glasnogovornica ove konferencije. Biskupi je u šali nazivaju “šeficom”, no rado naglašavaju njezinu marljivost i organiziranost. Sestra Anna Mirijam nije rođena katolkinja, nego je postala katolička redovnica nakon pohađanja katoličke škole u Njemačkoj, a potom je poslana na službu u Skandinaviju, za koju šaleći se kaže da ima više polarnih medvjeda nego katolika.

Sestra Hermenegild Makor, CPS, generalna je tajnica Biskupske konferencije Južnoafričke Republike od 2012. godine, a trenutno je već u drugom mandatu na toj službi. Papa Franjo imenovao je 2018. godine sestru Hermenegild za članicu Papinske komisije za zaštitu maloljetnika.

Zanimljivo je da obje sestre generalne tajnice pripadaju istoj redovničkoj obitelji, odnosno redu Sestara misionarki Predragocjene Krvi, lat. Congregatio Pretiosi Sanguinis (CSP) koje je ustanovio austrijski misionar Franz Pfanner.

Ove godine Francuska biskupska konferencija izabrala je laikinju gospođu Christine Naline (60) majku četvero djece i baku osmero unučadi za zamjenicu generalnog tajnika Francuske BK koja je službu preuzela početkom rujna. 

U dvije hrvatske BK ove službe do sada su imali isključivo muškarci i to dijecezanski svećenici, odnosno biskupi.

KT