Filipinski Vrhovni sud odbio prijedlog za legalizaciju istospolnih brakova


Filipinski Vrhovni sud podržao je ranije donesenu vlastitu presudu kojom je odbijen prijedlog za redefiniciju braka.

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Radi se o slučaju koji je 2015. pokrenuo filipinski odvjetnik Jesus Nicardo M. Falcis III. te LGBTS kršćanska crkva s ciljem promjene Obiteljskog zakon koji brak definira kao “trajnu zajednicu između muškarca i žene”.

Vrhovni sud je u odluci koja je objavljena u ponedjeljak istaknuo kako “nisu prezentirani valjani argumenti kojima bi se opravdalo preispitivanje prethodne odluke”. Kako javlja Filipinska novinska agencija, presuda je “konačna” te “nikakve daljnje molbe i prijedlozi neće biti razmatrani”.

U prvotnoj presudi koja je donesena 3. rujna 2019., sud je, između ostalog, odlučio da podnositelju prijedloga “nedostaje pravni interes” jer nije imao partnera niti je želio sklopiti “istospolni brak”, prenosi Bitno.net.

Sud je priznao kako su se na Filipinima osobe koje se deklariraju kao pripadnici LGBT skupine u prošlosti suočavale s diskriminacijom te da Ustav eksplicitno ne zabranjuje istospolne brakove. No istaknuli su kako se pitanjem definicije braka treba baviti zakonodavna vlast.

KT