Gospa pisala Sv. Ignaciju Antiohijskom?!


Je li Gospa pisala pisma? Budući da nema uvjerljiva dokaza da je išta za života pisala, postoji tradicija kako je učenik Sv. Ivana apostola - Sv. Ignacije Antiohijski pisao Blaženoj Djevici Mariji te dobio njezin odgovor.

Sv. Ignacije se rodio u Siriji oko 35. godine te se vjeruje kako je bio učenik Sv. Ivana apostola. Na kraju je zaređen za biskupa Antiohije i tako postao vodećim članom ranokršćanske Crkve.

Budući da nema definitivnog vremenskog razdoblja kada je Gospa uznesena na Nebo, znanstvenici pretpostavljaju da to nije moglo biti prije 44. ni poslije 55. godine. U oba slučaja vjerojatno je kako je Ignacije bio živ prije nego li je ona napustila zemlju te postoji mogućnost kako joj je uistinu napisao pismo. Ukoliko je bio učenik Sv. Ivana (apostola koji je Djevicu primio u svoj dom), sigurno je imao načina isporučiti svoju poruku. Možda je čak i susreo Majku Božju tijekom svojeg života.

Što god bio slučaj, kako piše Aleteia, srednjovjekovni dokument nazvan Golden Legend (Zlatna legenda) odnosi se na korespondenciju između njih dvoje.

Najprije je Sv. Ignacije pisao Mariji: „Mariji, Kristorodici, njezin Ignacije. Trebaš me ojačati i tješiti me, početnika i učenika tvojega Ivana od kojega sam mnogo naučio o tvom Isusu, čudesne stvari, i zapanjen sam kad ih čujem. Želja mi je srca biti siguran u ove stvari koje sam čuo, od vas koji ste uvijek bili tako bliski s Isusom i dijelili njegove tajne. Budi dobro, kao i neofiti koji se sa mnom ojačavaju u vjeri, od vas, preko vas i u vama.

Blažena Djevica Marija bila je dovoljno ljubazna da ponudi odgovor: „Mom ljubljenom vjernom učeniku Ignaciju, poniznom službeniku Krista Isusa. Stvari koje si čuo i naučio od Ivana su istina. Vjerujte im, držite ih se, budite postojani u izvršavanju svojeg kršćanskog opredjeljenja i oblikujte svoj život i ponašanje prema njemu. Doći ću s Ivanom posjetiti te i one koji su s tobom. Čvrsto stojte i radite hrabro u vjeri. Neka vas ne tresu teškoće progonstva, i neka vaš duh bude snažan i radostan u Božjem spasenju. Amen.“

Nije sigurno gdje su ta „pisma“ nastala, samo da je priča prenošena kroz godine. Bez obzira na njihovu vjerodostojnost, pisma predstavljaju fascinantnu meditaciju. Možemo se zamisliti u 1. stoljeću i pitati se bismo li i mi napisali pismo Mariji, Majci Božjoj?! Bila je dobro poznata u ranoj Crkvi i bila bi tražena savjetnica, željna pomoći drugima da vole njezina Sina.

KT