Grad Astana četvrti put u pola stoljeća mijenja ime


Glavni grad Kazahstana, Astana, ponovno je promijenio ime, ovaj put povodom odlaska s dužnosti predsjednika Nursultana Nazarbayeva, koji se na čelu te države nalazio tri desetljeća.

Foto: Astana, pixabay.com

Foto: Astana, pixabay.com

Kako bi odali počast svojem dugogodišnjem predsjedniku, parlamentarci su jednoglasno izglasali prijedlog da se ime glavnom grada preimenuje iz Astana u Nur-Sultan.

Ideju je pokrenuo parlamentarni glasnogovornik Kassy-Jomrat Tokayev, koji je preuzeo ulogu predsjednika. U svrhu odavanja počasti Nazarbayevu preimenovat će se i glavne ulice u drugim gradovima, kao i izgraditi mnogobrojni spomenici, javlja tribun.hr.

Astana je već nekoliko puta tijekom posljednjih 50-ak godina mijenjala naziv. Grad se još u doba carske Rusije zvao Akmolinsk, zatim je tijekom sovjetske ere promijenio naziv u Tselinograd, a početkom devedesetih godina prošlog stoljeća, nakon proglašenja neovisnosti, dobio je novo ime – Akmola.

No, to ime je pak bilo najkraćeg vijeka, te je već 1997. preimenovan u Astanu, a eto 20-ak godina kasnije sada postaje Nur-Sultan.

KT