HKD "Napredak" stupio na afričko tlo


Ovih se dana zastava HKD "Napretka" zavijorila i u Tanzaniji, na vrelom afričkom tlu. Tako se još jednom potvrdila misao da je "Napredak" odlučan svoje stavove i ideje širiti po cijelom svijetu...

Hrvatsko kulturno društvo Napredak je osnovano davne 1902. godine s plemenitim ciljem pomoći đaka i studenata u njihovom školovanju. Još je tada otvaranjem konvikta za smještaj siromašne djece započela njegova plemenita zadaća. Napredak je do zabrane 1949. godine školovao i pomagao školovati oko 16 000 đaka i studenata, među kojima su i dva nobelovca, Ivo Andrić i Vladimir Prelog, zatim slikari Gabrijel Jurkić, Ismet Mujezinović, pjesnik Nikola Šop i mnoge druge poznate osobe.

Nakon obnove Napretka 1990. Društvo je nastavilo sa svojom humanom misijom, značajan doprinos je dalo i u ratnom vihoru koji je zahvatio prostore Balkana.

Ovih se dana zastava Napretka zaviorila i u Tanzaniji, na vrelom afričkom tlu. Napredak je odlučan da svoje lijepe stavove i ideje širi po cijelom svijetu. To je pokazao i provođenjem humanitarne akcije Olovka iz BiH u Africi piše stih, a koju je realizirao u suradnji sa udrugom Možemo zajedno čiji je predsjednik mladi profesor geografije Dejan Nemčić, koji se trenutačno nalazi u Tanzaniji.

Pokazao je Napredak, ali dr. Franjo Topić, a što je nastavio i dr. Nikola Čiča, kako ne poznaje granice, jer sve što je lijepo i dobro, nađe svoj put.

Iskreno se nadamo kako će temelji za osnivanje Napretkove podružnice u Tanzaniji, biti čvrsti i kako će omogućiti mnogima, da putem iste upoznaju čari Afrike, sve njene radosti i tuge, ali i dati mogućnost svima onima koji budu željeli pomoći i doprinijeti, kako dječici Afrike, tako i humanoj misiji koju Napredak nosi i ima.

"Hakuna Matata Napredak! Svi Vasi snovi, da otputujute u Afriku, sada ce se ostvariti. Smjestaj, hrana, prijevoz i dobri ljudi. Sve Vas to ceka tu.", napisao je na svojoj facebook stranici Nemčić, profesor zemljopisa iz Zagreba i veliki humanitarac, dopredsjednik PD NapredakStjepan Planić, te član HKD-a Napredak.

KT