Hrabrost i vjera Sv. Oscara Romera


Uz papu Pavla VI. i još petoro blaženika papa Franjo proglasio je 14. listopada svetim i salvadorskog nadbiskupa Oscara Romera čija snaga vjere, hrabrost i postojanost ostaje trajno nadahnuće mnogima.

Salvadorski nadbiskup i istaknuti borac za ljudska prava Oscar Arnulfo Romero Galdámez rođen je 15. kolovoza 1917. u mjestu Ciudad Barrios u deveteročlanoj obitelji. Nakon završene osnovne škole i sjemeništa studirao je teologiju u Rimu, gdje je i zaređen 1942. Kao mladi svećenik Romero je osnovao društvo liječenih alkoholičara i pomagao izgraditi katedralu u San Miguelu. Za nadbiskupa San Salvadora imenovan je 1977.

Rutiliova sudbina

Tijekom svoje nadbiskupske službe bio je glas najsiromašnijih koji su bili najteže pogođeni sukobom između vladinih snaga i gerilskih skupina.
U vrijeme njegova imenovanja nadbiskupom, u veljači 1977., Salvador je, osvrnuo se svojedobno Radio Vatikan, bio obilježen napetim stanjem u društvu te divljanjem paravojnih postrojbi poznatih po pljačkama i torturama siromašnih seljaka koji su tražili bolje životne uvjete.

Samo mjesec dana od njegova preuzimanja nadbiskupske službe ubijen mu je prijatelj, isusovac o. Rutilio Grande koji je biovatreni pobornik siromašnih i potlačenih te s propovjedaonice osuđivao poteze vladajućeg režima, „odrede smrti“ i nasilje. Njegova smrt snažno je potresla nadbiskupa koji se nakon toga događaja javno izlagao hrabro govoreći o miru, tražeći pravdu te osuđujući krvoprolića koja je izvršila vojska, a i gerila.
Svojedobno je izjavio kako je vidjevši o. Rutilija mrtvog pomislio da i njega čeka isti put. U tom vremenu ubojstava i mučenja posvećenih osoba i laika, mons. Romero nije posustao zagovarati ljudska prava, a njegove legendarne propovjedi prenosio je radio.

Smrt na oltaru

Ostat će zapamćeno kako se 23. ožujka 1980. u homiliji obratio vojsci moleći da prestane s represijom. No, dan poslije toga vapaja njegov glas je utihnuo – ubijen je tijekom slavljenja svete mise u kapelici bolnice u San Salvadoru, a za njegovu smrt nitko nije procesuiran ali se odgovornima smatraju zloglasni „odredi smrti“.

Iako nikoga nije mrzio, čak ni svoje protivnike, stradao je u vremenu političkih previranja te represije i nasilja vladajućih režima nad oporbom i drugim neistomišljenicima samo zato jer je odlučno stao u obranu obespravljenih, siromašnih i progonjenih, a protiv tiranije, istodobno pozvavši i svoje svećenike da se zauzmu za iste ciljeve. „Da, ubit će mene, ali neće ubiti istinu“, bio je njegov odgovor na brojne prijetnje, unatoč kojima je ostao vjeran svojim stavovima i blizak ugnjetavanima sve do trenutka kada su se obistinile crne slutnje.

Svjedoci vjere

Trideset pet godina poslije nadbiskupove likvidacije papa Franjo potpisao je 3. veljače 2015. Dekret o njegovu mučeništvu, u kojem stoji da je Romero ubijen 24. ožujka 1980. u svom biskupskom gradu „iz mržnje prema vjeri“. „Svojim otporom prema vojnim i vladajućim krugovima, zalažući se za nevine žrtve nasilja, nadbiskup Romero postao je 'glas onih koji su bez glasa u društvu', te uzor svima koji žele nasljedovati evanđeoske vrijednosti i zalagati se za ljudsko dostojanstvo, pravdu i mir“, agencije su svojedobno prenijele reakcije na vijest o Dekretu, a Chatolicnews je tada opazio kako je datum beatifikacije obznanjen uoči obljetnice ubojstva oca Rutilija Grandea,12. ožujka (1977.). Nadbiskup Romero proglašen je blaženim 23. svibnja 2015. u Salvadoru gdje ga od njegove smrti njegov narod doživljava kao sveca.

Navedimo i da, nažalost, salvadorski nadbiskup i njegov prijatelj nisu bili usamljene žrtve tog turbulentnog razdoblja u Salvadoru. Prema pisanju CNA-a, prije Romerova ubojstva, njegova nadbiskupija izgubila je 30 svećenika koji su ubijeni ili protjerani, dok su „odredi smrti“, kako se navodi, ubili mnoge katehiste i oteli brojne laike.

Spomenutim slučajevima, nažalost, od tada pa nadalje mogu se pribrojiti još mnoga znana i neznana imena svjedoka vjere u svijetu, a obljetnicu Romerova ubojstva Katolička Crkva od 1993. obilježava kao Dan svjedoka vjere kada se katolici prisjećaju svih pastoralnih djelatnika koji su izgubili živote šireći Radosnu vijest.

L. P. G.