Isposnica engleskoga kralja koji je postao svetcem


Špilje sidrene crkve u Derbyshireu u Engleskoj identificirane su kao prebivalište svetca iz 9. stoljeća. Izvorno se vjerovalo kako je to dio aristokratskog ljetnikovca iz 18. stoljeća, no čini se kako je povijest špilja mnogo bogatija nego se prvotno mislilo...

Stručnjaci, naime, kažu kako je jedna špilja nekoć bila dom Sv. Hardulpha, pustinjaka koji je nekoć bio kralj Northumbrije.

Detaljnim istraživanjem špilja je opisana kao mali, intimni prostor koji se sastoji od triju odaja i kapelice. Prema CNN-u, anglosaksonska špiljska kuća datirana je u 9. stoljeće na temelju svoje arhitekture i referenci iz srednjovjekovnog rukopisa. Ovo datiranje čini vjerojatnim da je nekoć bila isposnica kralja Eardwulfa od Northumbrije, poznatog i kao Sv. Hardulph.

O njegovu životu malo se zna, osim što je bio svrgnuti kralj koji je živio kao pustinjak. Špilje sidrene crkve zapravo su ime dobile po tomu što su se koristile kao pustinjačke samice. „Anchor“ (sidro) ili „povući se“ grčki je pojam, a riječ anchorite često se koristi kao izraz sličan pojmu pustinjak jer oba opisuju eremitski život. Sveti Hardulph, po kojemu je nazvana obližnja crkva, preminuo je 830. i pokopan samo 5 km od špilja.

U intervjuu za CNN, Edmund Simons, istraživač na RAU-u, kazao je da iako postoji nekoliko crkava s netaknutim interijerima koje datiraju iz slična razdoblja, zapravo se nigdje više ne može ući gdje je netko jeo, spavao, molio se i živio.

Izvješće napominje kako špilja nije baš onakva kakva bi bila u vrijeme Sv. Hardulpha. U 18. stoljeću aristokratska obitelj koja je vlasnik nalazišta provela je obnove što je uključivalo proširenje vrata i dodavanje prozorskih okana. Moguće je da su ti čimbenici toliko dugo pridonosili netočnu datiranju mjesta.

J.P./ KT