Iznenađujuće profinjena ishrana srednjovjekovnih redovnika


Recepti benediktinskog samostana iz 14. stoljeća otkrivaju ukus za bogatu, začinjenu hranu tadašnjih redovnika…

Povjesničar David Snowden u svojoj knjizi Rožate i vino objavio je recepte koje su koristili benediktinci iz 14. stoljeća u Engleskoj, otkrivajući kako su oni koji su živjeli u opatiji preživljavali na mnogočemu osim na samom kruhu.

Recepti benediktinskih redovnika iz opatije Evesham, utemeljene 701., upućuju na to kako su redovnici, u načelu, imali prilično profinjeno nepce.

Mnoga jela bila su začinjena rijetkim, ne svima dostupnim začinima i biljem, u skladu s bogatstvom i moći opatije u to vrijeme, koja je kasnije, tijekom vladavine Henrika VIII. opljačkana i srušena.

„Bili su vrlo skupi – jedan od načina pokazivanja bogatstva bila je proizvodnja vrlo skupe, začinjene hrane. Primjerice, mnogi od ovih recepata iziskivali su dosta šafrana jer vrijedi doslovno više od svoje težine u zlatu. Benediktinci su si mogli priuštiti najbolje i pobrinuli bi se da to i dobiju“, kazao je Snowden.

Recepti su uključivali dagnje kuhane s porilukom i Saracen umakom (pikantni crveni umak), meso raka prženo u maslinovu ulju i pomiješano skajganom, te jela koja su sadržavala kamenice, goveđi jezik, teletinu i meso divljih svinja.

Tijekom korizme, kada konzumiranje mesa nije bilo dozvoljeno, Snowdenna vodi kako su redovnici jeli Cawdel of Muskels – dagnje parene u bijelom vinu, začinjene porilukom, đumbirom i prstohvatom šafrana te s malo vrhnja.

U svakojoj je knjizi ovaj autor recepte koji su bili pisani staroengleskim jezikomprilagodio za današnju uporabu, koristeći moderne mjere i sastojke dostupne u lokalnim trgovinama –pogotovo ako lokalni trgovci opskrbljuju gurmane.

Također navodi kako je ova „redovnička bogata dijeta“ utjecala na njihov životni vijek. „Nisu bili baš jako zdravi i prosječna dob smrti bila je 35 godina – većina ih je umirala zbog bronhijalnih problema, uzrokovanih vjerojatno neispravnom dijetom, ali tada ni prosječni životni vijek nije bio baš dug“, ispričao je David Snowden.

KT