Kako katolička 16-očlana obitelj živi bez dugova?


Prije pet godina, vijest o slanju djece na fakultet bez ikakvih dugova koju je objavila katolička šesnaestočlana obitelj odjeknula je svijetom, a sada roditelji u knjizi nude svoje financijske savjete.

Sam i Rob Fatzinger,roditelji 14 djece, žive u mjestu Bowie u saveznoj američkoj državi Maryland i autori su knjige Katolički vodič za manje troškove i bolje življenje: savjeti 16-očlane obitelji bez dugova. (A Catholic Guide to Spending Less and Living More: Advice from a debt-free family of 16).

U doba dugova na kreditnim karticama Fatzinger, koji su otplatili hipoteku za manje od 13 i žive bez dugova, zvuče kao kulturni fenomen. Imaju sve što im je potrebno unatoč tome što žive u blizini jednog od najskupljih gradova u Sjedinjenim Američkim državama (Washington D.C.).

Sam je za EWTN Pro-Life Weekly kazala kako je financijska odgovornost dio kršćanstva te da svatko treba biti dobar upravitelj svog novca. „I trebamo se sjetiti: 'Budi volja Tvoja.' Što god Gospodin htio da učinite, to možete učiniti kad imate financijsku slobodu", rekla je.

Par je napisao knjigu kako bi usmjerili druge mlade katolike koji možda svoje brakove započinju u dugovima ili koji možda pokušavaju otplatiti dug studentskog zajma da bi sklopili brak. Rob je dodao kako mu bude krivo kada mladi ljudi kažu kako bi rado imali još jedno dijete, ali ne mogu zbog duga, piše CNA.

Novinarka ih je upitala koja je njihova obiteljska tajna u svemu tome. Fatzingeri su rekli kako su to komunikacija, štednja, rad i u hitnim slučajevima poduzimanje ključnih koraka kako brak i obitelj ne bi trpjeli.

Sam i Rob kažu da su brak započeli živeći od jedne plaće, a drugu štedeći. Jednom kad su dobili djecu Sam je prestala raditi, a oni su već bili naviknuti na to da žive od jedne plaće.

Svima savjetuju da otplate dugove, posebno one s visokom kamatom – dugove zbog automobila, motora, igračaka. Kažu da će štednjom biti spremni za „kišni dan“ koji će jednom zasigurno doći. Svatko se susretne s neočekivanim troškovima poput popravke automobila, računa liječenja, ali da je to svakako lakše ako se ima na raspolaganju „hitni fond“.

U konačnici, njihov se plan temelji na povjerenju u Boga. „Vjerujte da Bog ima plan za vas i neće vam dati više nego što možete podnijeti. Ali, nemojte samo sjediti i čekati – pripremite se”, rekao je Rob za EWTN Pro-Life Weekly.

T.M.I.,KT