Kard. Guillaume Dubois, premijer Francuske – 1723.


Dana 10. kolovoza 1723. umro je francuski kardinal Guillaume Dubois, jedan od četvorice kardinala Katoličke Crkve koji su vršili funkcije glavnih ministara francuskog kralja.

Dubois je rođen u mjestu Brive-la-Gaillarde u francuskoj pokrajini Limousin. Dobio je utjecajan položaj tutora za mladog vojvodu od Chartresa, koji je kasnije pod titulom vojvode od Orléansa postao vodećim čovjekom francuske politike (kao regent za svog malodobnog rođaka Luja XV.)

Kad je vojvoda od Orléansa postao regentom, Dubois je kao njegov pouzdanik postao vodećim ministrom. Kao svećenik Dubois je najprije posvećen za nadbiskupa Cambraia, a zatim je primljen među kardinale. Vrlo je važna činjenica da su kardinali u europskim državama imali izniman položaj jer su imali rang jednak kraljevskim prinčevima (između ostaloga, kardinale su nazivali i prinčevima Crkve), piše portal povijest.hr.

Primjerice, kardinali su u prisutnosti kraljeva i ostalih suverenih vladara mogli sjediti, za razliku od većine aristokrata, koji su morali ostati u stojećem položaju.

Kardinal Dubois umro je u Parizu 1723. u 67.

Kralj Luj XV., čiji je kardinal Dubois bio prvi ministar, imao je u trenutku kardinalove smrti samo 13 godina. Ipak, kralj je te iste godine bio proglašen punoljetnim i vladao je sve do svoje smrti, punih 50 godina kasnije.

Ž.I., KT