Abu Dhabi

Katolici u Emiratima zbog Pape imaju slobodan dan


Prigodom predstojećeg posjeta pape Franje Ujedinjenim Arapskim Emiratima od 3. do 5. veljače Ministarstvo za ljudske resurse te zemlje najavilo je da će svi katolici koji u utorak budu sudjelovali na sv. misi imati slobodan dan.

Ministarstvo je donijelo odluku kojom će se utorak smatrati državnim praznikom za sve uposlene u privatnom sektoru, a koji su uspjeli nabaviti kartu za misu s Papom na gradskom stadionu Zayed u Abu Dhabiju u 10:30 te su time pokazali, kako su sami naveli, stalnu predanost UAE za olakšavanje međureligijskog dijaloga. Ujedno su proglasili i Godinu tolerancije.

U ovoj arapskoj zemlji živi oko devet i pol milijuna stanovnika od toga je oko milijun katolika prema podacima Apostolskog vikarijata južne Arabije. Od toga broja njih 135 000 moći će sudjelovati na misi sa Svetim Ocem jer je to maksimalan broj ljudi koji stadion može primiti. Tako da mnogo vjernika nažalost neće moći nazočiti te je stoga kako bi se osigurala pravedna raspodjela ulaznica napravljeno svojevrsno izvlačenje među onima koji su ih zatražili. U nekim slučajevima samo jedan član obitelji moći će ući na stadion toga dana.

Kako piše Vatican news dobivanje ulaznice zahtijeva strpljenje, odlučnost i predanost. Prema riječima volonterke iz župe Svete Marije u Abu Dhabiju Lucy Pascal koja radi na podjeli karata red za karte bude poprilično dug i nekoliko sati prije službenog početka podjele.

„Jučer sam bila ovdje kako bih uzela svoju ulaznicu te sam stajala četiri sata u redu“, objašnjava Lovely Medina (28) rodom s Filipina te dodaje: „Sada sam se vratila sa svojim mužem i nadamo se da ćemo moći imati kartu i za njega.“ Ona je samo jedna od mnogih koji žive i rade u UAE te žele iskoristiti prigodu i vidjeti Svetoga Oca.

Kao što je poznato papa Franjo će na svom 27. apostolskom putovanju izvan Italije biti od 3. do 5. veljače. Bit će prvi rimski biskup koji je posjetio ovu zemlju s dominantnim muslimanskim stanovništvom. Kako je najavljeno iz Tiskovnog ureda Svete Stolice danas će u 13 h privremeni direktor Alessandro Gisotti predstaviti detaljan program Papina putovanja u Ujedinjene Arapske Emirate.

KT