Koliko se dugo "koronavirus" zadržava na zaštitnoj maski?


Vjerojatno ste primijetili povećan broj maski i rukavica na mjestima za odlaganje smeća. Nije rijetkost da se one mogu naći na ulici, ispred trgovina ili banaka. Postavlja se pitanje koliko se dugo "koronavirus" može zadržati na njima?

Foto: pixabay.com, Ilustracija

Foto: pixabay.com, Ilustracija

Obzirom da je koronavirus bolest respiratornog sustava, zaštitne maske za lice su površina na koje će vrlo vjerojatno doći virus. Zamišljena je kao sredstvo koje štiti lice onoga koji je nosi od udisanja sićušnih kapljica kad se netko tko je zaražen nakašlje ili kad kihne. I naravno, obratno, štiti druge od kapljica koje se šire iz usta onoga koji nosi zaštitnu masku dok kašlje ili kiše.

Obzirom da je primarni materijal za njezinu izradu tkanina, novo istraživanje objavljeno u znanstvenom časopisu Lancet, a prenio portal zimo.hr, otkriva da koronavirus na maski za lice može preživjeti čak i do sedam dana.

Vlasti diljem svijeta svima savjetuju da zaštitne maske nose konstantno dok traje pandemija, kako bi se zaštitili od zaraze. Ipak, nestašica je mnoge natjerala na improvizaciju.

Što se tiče kupljenih proizvoda u dućanu i mogućnosti prenošenja virusa, Leo Poon Lit, jedan od znanstvenika i autora spomenute studije, preporučuje da se kupljene namirnice koje imaju duži rok trajanja ostave barem 24 sata prije korištenja, kako bi se smanjila mogućnost prenošenja virusa s površine ambalaže, piše na portalu medicaldaily.com.

Ako se želite zaštititi, jednostavno održavajte higijenu, perite ruke često i pokušavajte ne dirati lice, usta ili nos bez prethodnog pranja ruku.

Ž.I., KT