Krešo Golik – genijalni velikan hrvatskog filma


Krešo Golik zasigurno spada među najveće hrvatske redatelje. Premda je njegov opus golem, zapamćen je po kultnoj seriji "Gruntovčani" te filmu "Tko pjeva, zlo ne misli".

Na današnji dan 20. rujna 1996. umro je Krešo Golik, hrvatski filmski i TV redatelj. Rodio se u hrvatskoj obitelji u Fužinama, Gorski Kotar 1922. Osnovnu školu polazio je u Fužinama, a gimnaziju i Grafičku školu u Senju i Zagrebu. Prvotno je bio sportski reporter na Radio Zagrebu te redatelj filmskih pregleda u Jadran filmu. Od 1947. profesionalno se bavio filmom.

U velikoj anketi magazina Hollywood, provedenoj krajem 1999. među hrvatskim filmskim kritičarima, Krešo Golik izabran je za najboljeg hrvatskog redatelja svih vremena, a njegov najpopularniji uradak, komedija Tko pjeva zlo ne misli (1970.), najboljim filmom, kao i u svim anketama u zadnjih 15-ak godina.

Kako piše narod.hr kao malo koji hrvatski filmaš, Golik je zadobio najveću pozornost i priznanja i kritike i publike, a u njegovu raznoliku opusu najviše mjesto, oaim Tko pjeva zlo ne misli, zauzimaju znameniti kratkometražni dokumentarni film Od 3 do 22 (1966.), iznimno sugestivan, gotovo feministički portret žene radnice, supruge i majke, te antologijska televizijska serija Gruntovčani (1975., po scenariju Mladena Kerstnera) u kojoj život stanovnika fiktivnog podravskog sela prikazuje ingenioznom mješavinom humora i oporosti, uvodeći fascinantno živopisne likove Dudeka, Regice, Cinobera i Presvetlog u legendu.

Osim filmske karijere bio je profesor na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti.

KT