Mali

Mali, zemlja u kojoj djeca žive u dramatičnim uvjetima


Više od milijardu djece u svijetu živi u zemljama u kojima vlada krajnje siromaštvo. Među njima na drugom je mjestu Mali, ističe međunarodna organizacija „Save the Children“.

Uvjeti u kojima žive djeca u prvim mjesecima života u toj su zemlji vrlo loši. Djeca nemaju ništa, naglasio je glavni ravnatelj UNICEF-a u Italiji Paolo Rozera dodajući da je Mali među prvih 10 zemalja u svijetu s najvišom stopom smrtnosti novorođenčadi, a prenosi Radio Vatikan.

Prema podacima UNICEF-a, od 28 novorođenčadi jedno umre u prvih mjesec dana. Uslijed povećanja nasilja sve više i više djece pati od gladi i ne dobivaju odgovarajuće obrazovanje. Pogoršanjem sigurnosnih uvjeta u zemlji djeci smanjuje se mogućnost preživljavanja, učenja i zdravog rasta. Prema izvještaju UNICEF-a, više od 850 000 djece mlađe od pet godina izloženo je riziku pothranjenosti, od kojih je 274 000 izloženo riziku teške neishranjenosti i neposredne smrti. To predstavlja povećanje od 34% i uglavnom je rezultat pogoršanja situacije u prehrambenoj sigurnosti u nekim dijelovima zemlje.

Pored pothranjenosti zemlju pogađa nedostatak obrazovanja. Više od milijun djece ne pohađa osnovnu školu i taj se broj povećao za 30% u odnosu na 2009. „Zbog nesigurnosti koja je pogodila više od 300 000 školske djece, na sjeveru i u središnjim područjima Malija do sada je zatvoreno 750 škola. Još 1 000 000 djece ne pohađa srednju školu“, rekao je Rozera. 

Prema njegovim riječima, važno je da djeca idu u školu jer je poučavanje način na koji se prenose informacije u svezi higijene. „Djecu se poučava kako se prati i ponašati da bi imali pravilnu higijenu, a onda ona kod kuće prenose to što su naučili u školi. Omogućiti djetetu školovanje znači dati obrazovanje čitavoj obitelji, a to je bitno jer pravilna higijena spašava život“, istaknuo je Rozera.

KT