Medicinska sestra darovala bubreg pacijentu


Medicinska sestra iz Škotske Rachel Cox podigla je svoj profesionalni poziv na novu razinu darujući bubreg potpunom strancu koji je trebao transplantaciju.

Foto: Aleteia

Foto: Aleteia

Bila je to nevjerojatna gesta 48-godišnje medicinske sestre s 15-godišnjim stažem skrbi za pacijente koji prolaze naporan proces dijalize. Kroz svoj posao svjedočila je umiranju osoba koje su čekale dobivanje novog bubrega, piše Aleteia.

Njezina empatija prema bolesnicima na dijalizi dovela ju je do odluke da daruje jedan svoj bubreg nekome iako će to značiti ogroman ožiljak i osam tjedana izvan posla dok ju kod kuće trebaju suprug i dvoje djece.

Također je bila svjesna činjenice da takav postupak skraćuje životni vijek i, kako kaže, nije za slabiće. Mnogi koji trebaju novi bubreg računaju da će im darovatelji biti članovi obitelji, ali ponekad to postanu postpuni stranci. Mnogima je takvu nesebičnost teško razumjeti.

„Ljudi kažu da altruistični donor nema ništa od toga, ali ja imam neizmjeran osjećaj zadovoljstva. Učinila sam nešto što će poboljšati nečiji život“, rekla je za Daily Record Cox koja se nada da osoba koja je primila njezin bubreg sada ima bolji život. „Nitko me to nije tražio, ali ja sam bila spremna darovati“, dodala je medicinska sestra.

Istaknula je kako nije za svakoga takav velikodušni korak kojeg je željela učiniti još kao djevojčica. Poslije darivanja bubrega nije stala samo na tome. Nakon operacije i dugog oporavka 2017. ona sada prikuplja novac za projekt Kidney Research UK.

L. P. G.