Kambodža

Međunarodna obitelj Tehničke škole Don Bosco u Phnom Penhu


Tehnička škola Don Bosco u glavnom gradu Kambodže koju vode salezijanci učenicima nudi naobrazbu iz različitih područja, a svi oni koji tu rade, žive kao jedna velika obitelj.

Vlada u Kambodži je Tehničku školu Don Bosco i njezin model obrazovanja prepoznala kao jedan od najvažnijih u zemlji. S podružnicama u Sianoukvilleu, Poipetu i Battambangu, škola svake godine pruža tisućama mladih priliku da uče.

Kvaliteta nastave je takva da oni koji ju završe mogu odmah pronaći posao jer su traženi među poslodavcima. Osim toga zemlja se razvija i tu je sve češća potreba za visoko obučenim radnicima. Školom upravlja zajednica salezijanaca koja je u Kambodži prisutna od 1991. te nude osposobljavanje iz električnih, mehaničkih, tiskarskih, automobilskih područja. Cilj im je pomoći mladima u ekstremnom siromaštvu i marginaliziranoj djeci. Oni žele doprinijeti i obnovi nakon višegodišnjih borbi i vladavine Khmer Rougea – Crvenih Kmeri (komunistička organizacija koja je vladala Kambodžom) te su bili prvi koji su pisali, prevodili i tiskali udžbenike uništene za vrijeme te komunističke organizacije.

Mnogo posla u školi rade misionari koji u zemlju dolaze dobrovoljno da poučavaju, služe kao vodiči i pomažu. „Zajednica Don Boscoa u Phnom Penhu primila je mnogo dobrovoljaca iz raznih zemalja i kontinenata u proteklih 29 godina“, napominje o. Arun Michael Charles, delegat za misije u Kambodži. Ti volonteri uključuju mlade i umirovljenike, čitave obitelji s djecom ili studente, gorljive katolike ili pripadnike drugih kršćanskih denominacija. Salezijanska zajednica nastoji ih pratiti tijekom njihova kraćeg ili dužeg boravka, dijeleći isti stol s njima i radeći kao partneri u istoj don Boscovoj misiji, piše Asia News.

O. Arun dodaje da kako im se volonteri pridružuju u svim svakodnevnim aktivnostima u zajednici (molitvi, meditaciji, misi, obrocima) dijeleći san don Bosca o zajedničkom življenju i radu. „S obzirom da dob volontera varira, svi smo mi poput (međunarodne) obitelji“, rekao je delegat za misije.

T.M.I.,KT