Jeruzalem

Nadbiskup Jeruzalema blagoslovio grad relikvijom Pravoga križa


Onemogućen da predvodi tradicionalnu procesiju na Cvjetnicu, nadbiskup Jeruzalema mons. Pierbattista Pizzaballa, apostolski administrator Latinskog jeruzalemskog patrijarhata, 5. travnja blagoslovio je grad relikvijom Pravoga križa.

Kako javlja CNA, godišnja procesija kojom se prisjećamo Isusova svečanog ulaska u Jeruzalem - kojim započinje Veliki tjedan, otkazana je zbog međunarodnih nastojanja u borbi protiv širenja koronavirusa, uslijed kojih su odgođena sva java okupljanja i događaji u Izraelu.

"Budući da nismo mogli upriličiti procesiju na Cvjetnicu, odlučili smo ipak imati molitveni trenutak ovog popodneva", kazao je nadbiskup u nedjelju (5. travnja). Tako je mons. Pizzaballa predvodio kratki, višejezični "molitveni trenutak" u crkvi Dominus Flevit, koja se nalazi na Maslinskoj gori. Crkva u obliku suze, s pogledom na grad, izgrađena je kako bi se obilježilo mjesto koje Evanđelje navodi kao ono na kojemu je Gospodin zaplakao predvidjevši uništenje Jeruzalema.

Molitva je završena nadbiskupovim podizanjem relikvije Pravoga križa poviše Jeruzalema kojom je blagoslovio grad.

"Jeruzalem je simbol Crkve, kao i čovječanstva. Prema svetim pismima on je kuća molitve svih ljudi. Tako kad plačemo nad Jeruzalemom, zajedno s Isusom, plačemo nad cijelim ljudskim bratstvom, za ove teške trenutke u kojima živimo, za ovu Cvjetnicu, za Uskrs koji trebamo proslaviti", kazao je nadbiskup Pizzaballa dodavši da je tuga zbog nemogućnosti proslave bogoslužja Velikog tjedna stvarna, ali je možda, na neki način i vrlo istinita, vrlo bitna.

J.P., KT