Od Pija XI. do pape Franje: Povijest duhovnih vježbi u Vatikanu


Skoro 100 godina pape su običavale odvojiti vrijeme u godini za povlačenje u samoću i meditaciju na duhovnim vježbama.

Papa Franjo i Rimska kurija započeli su jednotjedno korizmeno povlačenje u samoću, ali prvi put od Drugog vatikanskog koncila, to nije vrijeme zajedničke molitve zbog aktualne pandemije koronavirusa.

Umjesto toga, Papa je pozvao članove Rimske kurije da samostalno naprave duhovne vježbe u korizmi od 21. do 26. veljače. U tom smislu, ovaj su tjedan otkazane sve papine aktivnosti, uključujući opću audijenciju srijedom.

Službeno ustanovljenje duhovnih vježbi

Praksu godišnjih duhovnih vježbi u Vatikanu započeo je 1925. papa Pio XI., pozivajući svećenike isusovce da predvode ignacijevske vježbe za njega i Rimsku kuriju. Ovaj je Papa inače bio veliki poštovatelj Sv. Ignacija Loyolskog, utemeljitelja Družbe Isusove, te ga 1922. proglasio zaštitnikom duhovnih vježbi.

U svojoj enciklici o promicanju prakse duhovnih vježbi naslovljenoj Mens nostra, Pio XI. je 1929. službeno ustanovio duhovne vježbe u Vatikanu kao godišnju praksu.

Izvorno su one održavane tijekom prvoga tjedna došašća. Među isusovcima koji su predvodili ignasijevske vježbe bio u Vatikanu, bio je p. Paolo Dezza, koji je vodio meditacije 1942. za papu Pija XII. On će kasnije postati ispovjednik svetoga pape Pavla VI.

I dok su izričito isusovci kroz 30 godina predvodili duhovne vježbe, papa Ivan XXIII. Pozvao je ostale talijanske klerike, uključujući i župnika i biskupa da predvode meditacije za kuriju. Također je 1963. tijekom sastanaka Drugog vatikanskog koncila potpuno otkazao duhovne vježbe.

Novine u vatikanskoj praksi

Papa Pavao VI. premjestio je godišnje zajedničke meditacije u Vatikanu iz vremena adventa u korizmu te je bio prvi koji je izabrao ne-Talijana da ih predvodi. Znakovito je pozvao tada mladoga kardinala iz Poljske da predvodi korizmenu obnovu: kardinala Karola Wojtyłu, koji je 1976. govorio o „Kristu, znaku osporavanu“ a dvije godine poslije bit će izabran za papu.

Sveti papa Ivan Pavao II. pozvao je kardinala Josepha Ratzingera, budućega papu Benedikta XVI. da propovijeda na duhovnim vježbama 1983., a isto je 2000. mons. François-Xavier van Thuân predvodio vježbe, godinu prije nego će biti imenovan kardinalom.

Benedikt XVI. je pozivao kardinale iz Afrike, a među njima i Francisa Arinzea i Laurenta Monsengwa Pasinyu.

Papa Franjo je prvi premjestio duhovne vježbe iz Vatikana u kuću za odmor izvan Rima. Posljednjih sedam godina to je bilo u kući u predgrađu Ariccia na brdima Alban, jugoistočno od Rima, iako papa nije mogao sudjelovati 2020. godine zbog prehlade.

Prošle je godine Franjo sudjelovao u korizmenoj duhovnoj obnovi „od kuće“ prateći duhovne vježbe i razmišljanja iz svoje vatikanske rezidencije, Doma Sv. Marte.

Duhovne vježbe u Kući Božanskoga učitelja

Kako je za CNA rekao o. Olinto Crespi, svećenik pavlin koji vodi duhovni centar Kuća Božanskoga učitelja, u kojem od 2014. održavaju duhovne vježbe za papu i kuriju, tipičan dan tijekom toga vremena započinje misom. Nakon doručka biskupi i kardinali slušaju prvu meditaciju u kapeli.

Druga meditacija održava se nakon ručka, a ostalo vrijeme posvećeno je molitvi. Duhovni centar također nudi pristup internetu, tako da pročelnici dikasterija koji trebaju odgovarati na e-poštu ili obavljaju neke poslove tijekom tjedna mogu to učiniti.

Knjiga za ovogodišnju korizmenu obnovu

S obzirom da ove godine nema posebnoga voditelja za privatne duhovne vježbe, papa Franjo dao je svakom članu Rimske kurije knjigu koji će uključiti u svoje duhovno čitanje.

Napisao ju je neimenovani monah cistercit u 17. stoljeću, a naslovljena je Abbi a cuore il Signore tj. Čuvaj Gospodina u svome srcu. Izvorno je napisana kao pripomoć monasima u talijanskome samostanu Sv. Bartola kako bi rasli u svome duhovnom životu.

U tekstu je „Gospodin Sv. Bartola“ piše: „Bog će vas dočekati tamo gdje je vaša čovječnost sišla svim stepenicama slabosti i postići ćete svijest o svojoj ograničenosti. Ako sami ne odaberete put poniženja, život će vas odvesti tamo kamo ne biste željeli, jer, kako Gospod naučava, samo će oni koji ponizno žive svoju slabost biti uzvišeni.“

KT