Otkriven grad gdje je David našao utočište


Zajednička operacija koju su vodili arheolozi iz SAD-a i Australije identificirala je lokaciju za koju se vjeruje da je mjesto Siklag gdje su David i njegovi ljudi dobili zaklon od Šaulovih snaga, o čemu govori Prva Samuelova u poglavlju 30.

Pronađeni arheološki dokazi potvrđuju biblijske zapise o velikom požaru u Siklagu.
Prema Izrael Timesu, otkriće dolazi nakon četiriju godina iskapanja na mjestu poznatom kao Khirbet a-Ra'i, u judejskim podnožjima.

U priopćenju za tisak na Hebrejskom sveučilištu u Jeruzalemu i Izraelskoj upravi za starine izviješteno je o otkriću drevnog filistejskog naselja koje datira iz 12.-11. stoljeća prije Krista, sa seoskim naseljem izgrađenim na vrhu ruševine. To je u skladu s biblijskim pripovijestima, što ovaj novi dokaz podržava.

Prema hebrejskim biblijskim navodima, David je proveo više od godinu dana u Siklagu prije nego li je postao kraljem. U tim vremenima osvetničke snage spalile su Siklag do temelja i pobjegle sa ženama i djecom izraelskih snaga. Arheološki dokazi, ne samo da pokazuju filistejske zgrade i vjerojatni kasniji izraelski logor, već također ukazuju i na to kako se između dvaju naselja dogodila razarajuća vatra.

Potraga za gradom Siklagom traje već desetljećima, a mnogi arheolozi mislili su da su bili blizu njegova otkrića. Međutim, ta prethodna mjesta nisu bila u stanju pomiriti biblijska izvješća s arheološkim dokazima. Prema arheolozima koji su vodili iskapanja Khirbet a-Ra'ija, ova lokacija ima sve potrebne kvalifikacije.

The Times of Israel opisuje neke od artefakata koji ukazuju na postojanje naselja iz doba Filistejaca. Prijavljeni rezultati uključuju: „masivne kamene građevine i tipične filistejske kulturne artefakte, uključujući stiliziranu keramiku u temeljnim ležištima – poruke za sreću položene ispod poda zgrade zajedno s kamenim i metalnim alatima.“

Do danas su arheolozi u Khirbet a-Ra'iju otkrili više od 100 primjera posuda za keramiku – koje se koriste za naftu, vino i još mnogo toga – u stilu kojeg su njegovali drevni Filistejci.

Jedino će vrijeme pokazati koje se daljnje artefakte može pronaći kako bi se nalazište povezalo s Davidom i narativom hebrejske Biblije.

KT