Pedeset godina misništva don Jure Gavranića


Zlatnu misu, to jest pola stoljeća misništva, don Jure Gavranić proslavio je, 14. srpnja, u župi Svetog Ante Padovanskog na Topuzu u Velikoj Bukovici.

Euharistiju je predslavio sam slavljenik u koncelebraciji 17 svećenika koji su svojom nazočnošću uveličali ovaj veliki događaj. Pred oko 500 Bukovčana to jest vjernika pristiglih iz svih krajeva u kojima danas žive prognani žitelji tog mjesta te župljani župe Rankovići kod Travnika, u kojoj je dugo pastoralno djelovao don Jure, propovijed je uputio slavljenikov nećak, o. Nikola Mioč, prior dominikanskog Samostana u Dubrovniku.

Na početku mise don Jure se biranim riječima zahvalio svim nazočnim te se s nostalgijom prisjetio svoje mlade mise koju je slavio u svojoj rodnoj župi točno istog dana prije 50 godina to jest 14. srpnja 1968.

Prisjetio se i svojih pokojnih roditelja i braće i sestara koji vise nisu među živima!

O. Mioč je u svojoj propovijedi istakao da je don Jure veliki ljubitelj sporta te je kao svećenik privlačio mnoge simpatije mladih. "U posljednjem ratu u BiH bio je dva put zatvaran u logor, ali Božijom providnošću doživio je ovaj veliki dan i proslavu svoje zlatne mise u rodnoj razorenoj župi Bukovica u novo sagrađenoj crkvi na Topuzu", rekao je propovjednik.

Nakon mise upriličeno je narodno veselje i druženje

KT