Portoriko

Potres uništio crkvu, a svetohranište ostalo netaknuto


U ranim jutarnjim satima 7. siječnja Portoriko je pogodio potres jačine 6,4 stupnja po Richteru. Bio je to posljednji u nizu potresa koji su započeli 28. prosinca prošle godine.

Foto: elvisitantepr.com

Foto: elvisitantepr.com

U potresu je smrtno stradao jedan čovjek, mnogo je ranjenih te je nastala ozbiljna šteta na infrastrukturi zbog čega je proglašeno izvanredno stanje.

 Lokalni katolički medij El Visitante, koji je imao novinare na licu mjesta, izvijestili su kako su vjernici uspjeli spasiti svetohranište iz crkve Bezgrješnog začeća u Guayanilli koja se potpuno srušila uslijed potresa. Inače, taj grad nalazi se osam kilometara zapadno od Poncea, epicentra potresa.

U izvješću stoji kako se spašavanje svetohraništa i pohranjenih hostija u njemu dogodilo u zoru, nekoliko minuta prije nego što se crkva potpuno urušila, prenosi Catholic News Agency.

„Kao da je potres čekao da euharistija ode kako bi nastavio s uništenjem crkve“, kazao je jedan od sudionika poduhvata spašavanja.

Svetohranište se nalazilo u lijevoj lađi crkve, čak se i oltar nagnuo prema naprijed, no ono međutim nije palo na zemlju. Gotovo je bio u zraku oslanjajući se malo na oltar.

Izvješću također navodi kako su se hostije prosule unutar svetohraništa, ali nijedna nije oštećena, pa čak ni velika hostija koja je posvećena za izlaganje Presvetog oltarskog sakramenta.

„Vjernici su uzeli svetohranište i u procesiji izišli preko ruševina. Oni su nosili svetohranište, o. Orlando je izišao s ciborijem, a o. Melvin s velikom posvećenom hostijom. Učinili su to sa svim dostojanstvom koje ono zaslužuje. Oni su heroji euharistije“, zaključeno je u izvješću.

KT