Preglednik za "internet u skladu s vjerskim načelima"


"SalamWeb" je preglednik koji korisnicima nudi "čisti" internet. Iako većina korisnika aplikacije trenutačno dolazi iz Malezije i Indije, cilj im je "osvojiti" 10 posto od 1,8 milijardi muslimanskih korisnika diljem svijeta.

Tijekom pregledavanja internetskih stranica, htjeli mi to ili ne, naletjet ćemo na sadržaj koji baš i nije prikladan. I dok će većina jednostavno stisnuti tipku za povratak ili ugasiti stranicu, neki će se korisnici osjetiti uvrijeđenima zbog sadržaja na koji su slučajno naišli.

Upravo zbog toga jedan je malezijski startup osmislio internetski preglednik koji je u potpunosti u skladu s islamskim vrijednostima te blokira sav neželjeni sadržaj.

Aplikacija nudi mogućnost slanja poruka, pregledavanja vijesti i stranica. Sav sadržaj prolazi kroz filtre koji internetske stranice označavaju kao prihvatljive, neutralne ili neprihvatljive. Također, korisnike upozorava ako pristupaju stranicama na kojima se kocka ili prikazuje pornografija, piše zimo.dnevnik.hr.

Aplikacija ima i nekoliko vjerskih opcija poput podsjetnika na vrijeme za molitvu i kompas koji pokazuje u kojem smjeru trebaju korisnici biti okrenuti tijekom molitve.

Možda se takav preglednik čini nepotrebnim, ali uz gomile različitih lažnih stranica i vijesti te reklama i neprimjerenog sadržaja, ideja o "čistom" iskustvu pregledavanja interneta ne zvuči tako loše, zar ne?

KT