Preminuo je Vincent Lamber čiji je slučaj dotaknuo cijeli svijet


U bolnici u Reimsu 11. srpnja preminuo je 42-godišnji francuski kvadriplegičar Vincent Lambert.

Papinska akademija za život je u tweetu povodom ove tužne vijesti napisala kako je Lambertova smrt “poraz za čitavo čovječanstvo”.  Odmah poslije ove tužne vijesti, oglasio se i pročelnik Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata kardinal Robert Sarah koji je istaknuo kako je Lambert preminuo “kao mučenik”, prenosi Bitno.net.

Pariški nadbiskup Michael Aupetit, pozvao je svećenike svoje nadbiskupije da prikažu misu za Vincenta Lamberta, kojemu su liječnici prošle nedjelje isključili dotok hrane i vode.

“Draga braćo”, napisao je u utorak pariški nadbiskup, “vrijeme je za kontemplaciju, za suosjećanje i za molitvu za gospodina Vincenta Lamberta. Predlažem da danas ili sutra slavite misu na njegovu nakanu i povjerite ga Gospodinu, Bogu milosrđa. Ova nakana može biti proširena i na čitavu njegovu rodbinu.“

Iako je Žalbeni sud u Parizu 20. svibnja spriječio da se Lambertu isključi dotok hrane i vode, francuski Kasacijski sud krajem lipnja je opozvao tu odluku, te tako presudio Lambertu.

Pokušavajući spasiti sinov život, Vincentova majka je izborila priliku da se obrati Vijeću za ljudska prava Ujedinjenih naroda gdje je rekla kako je njezin sin plakao kada je doznao da će mu biti uskraćeni hrana i voda, te, između ostaloga, istaknula da njezin sin nije u vegetativnom stanju.

“Nikada nisam vidjela osobu u vegetativnom stanju kako okreće glavu kad joj izgovorite ime. Imam toliko fotografija i videa koji u potpunosti proturječe onome što mediji pišu”, rekla je Vincentova majka. Lambertov otac u obraćanju medijima ovoga ponedjeljka izjavio je kako je „ovo zamaskirano ubojstvo“. „To je eutanazija“, dodao je.

Iako je eutanazija u Francuskoj protuzakonita, zakon iz 2005. godine omogućuje liječnicima da se suzdrže od upotrebe “nesrazmjernih” tretmana kada “nemaju drugog učinka osim umjetnog održavanja života”.

Nadbiskup Aupetit više se puta javno založio za život 42-godišnjeg Lamberta, a u svibnju ove godine je usporedio njegov slučaj sa slučajem slavnog njemačkog vozača Formule 1, Michaela Schumachera, koji je 2013. pretrpio slične ozljede kao francuski kvadriplegičar.

“Unatoč popularnosti prvaka Formule 1, mediji se nisu uhvatili njegova zdravstvenog stanja i on može uživati visoko specijaliziranu skrb u privatnom okruženju”, rekao je Aupetit.

“Danas je izbor koji se nalazi pred civilizacijom vrlo jasan: ili ćemo smatrati ljudska bića funkcionalnim robotima koji mogu biti eliminirani ili odstranjeni kada više nisu korisni, ili možemo smatrati da je bit čovječnosti utemeljena ne u korisnosti života, nego u kvaliteti odnosa među ljudima koji svjedoče ljubav”, naglasio je pariški nadbiskup.

KT