Princeza uklonjena iz britanske kraljevske linije sukcesije nakon obraćenja


Nakon obraćenja na katoličanstvo princeza Alexandra od Hannovera, članica kraljevske obitelji Monako, uklonjena je s položaja u dalekoj liniji sukcesije za britansku krunu.

Princeza Alexandra od Hanovera jedino je dijete princa Ernsta Augusta od Hannovera i princeze Caroline od Monaka. Rođena je 20. srpnja 1999. u Vöcklabrucku, u Gornjoj Austriji. Alexandra je jedina od četvero djece princeze Caroline koja ima bilo kakav kraljevski naslov.

Kroz pretke svoga oca ona potječe od Victorije (1840.-1901.), to jest najstarijeg djeteta kraljice Victorije (1819.-1901.) i princa Alberta. Viktorija je bila majka Vilima II., njemačkog cara.
Princeza Alexandra krštena je 19. rujna 1999. u Hannoveru kao luteranka u skladu s tradicijom obitelji. Nakon što je odlučila slijediti svoju majku princezu Caroline i obratiti se na katoličanstvo uklonjena je iz svog dalekoga mjesta u britanskoj liniji nasljeđivanja.
Iako je izbačena iz linije nasljeđivanja britanske krune, za koju realno nije imala niti matematičkih mogućnosti, princeza Alexandra od Hanovera još uvijek je 12. u redu za prijestolje u Monaku.

Podsjećamo, prema zakonu o nasljeđivanju krune, britanski monarh, sada kraljica Elizabeta II.,čelnik je Anglikanske Crkve, i kao takav ne može biti katolikom. Nije poznato koliko je nasljednika britanske krune, tvrdi se da ima od 3 500 do čak 5 000 potencijalnih nasljednika, ali najbitnije je prvih šest.

Nasljedstvo britanske krune uređeno je rođenjem unutar kraljevske obitelji te zakonima iz 1689. i Act of Settlement iz 1701., koji između ostalog izričito zabranjuju dolazak katolika na prijestolje.

Dok nasljedstvo Zakona o kruni iz 2013. omogućuje nasljednicima da se udaju za katolike (prije je i to bilo zabranjeno), oni su momentalno uklonjeni s liste nasljeđivanja.

Ono čega se "boje" je da potomci člana britanske kraljevske obitelji i katolika mogu biti odgojeni u katoličkoj vjeri te tako kroz jednu generaciju "zauzeti tron". Iz toga razloga Charles, princ od Walesa, nije oženio katolkinju u koju je bio zaljubljen u mladosti, nego Dianu Spencer koja je odgovarala kruni. Posljedice toga braka bez ljubavi znamo, razvod i višegodišnje prevare s obje strane te na kraju prometna nesreća 1997. u kojoj je Diana smrtno stradala.

Ž. Ivković