Zanimljivost

Prva lica Sv. Petra i Pavla?


U malim katakombama Sv. Tekle koje se nalaze na Via Ostii u Rimu, samo 500 metara od bazilike Sv. Pavla izvan zidina, arheolozi su – na istom mjestu gdje je prije devet godina dokumentiran pronalazak ljudskih ostataka – otkrili ikone.

Prema identifikaciji arheologa riječ je o ostatcima koji su pripadali samom Sv. Pavlu, a na skrovitom mjestu pronađene su, do danas najstarije ikone, apostolskih prvaka, Sv. Petra i Pavla.

Otkrivene su četiri metra pod zemljom, u malom odjeljenju drevnog groba smještenog ispod zemljišta osiguravajuće tvrtke iz 1950.

Arheolozi su za ovo odjeljenje znali od 1720., no ikone su potpuno bile prekrivene debelim slojem vapna, koji je onemogućavao uočavanje ikakve slike na njima. Otkrivene su korištenjem nove arheološke tehnike koja se temelji na primjeni lasera.

Otkriće je 22. lipnja 2010. objelodanio predsjednik Papinskog povjerenstva za sakralnu arheologiju i Papinskog vijeća za kulturu kard. Gianfranco Ravasi. Sve je počelo godinu ranije, 2009., kada je dio vapna bio otklonjen te se uočilo kako jedna od ikona oslikava Sv. Pavla.

Fabrizio Bisconti, profesorkršćanske i srednjovjekovne arheologije na Rimskom sveučilištu, obznanjujući otkriće, objasnio je kako je nakon nekoliko pokušaja da se otkrije ima li nešto ispod vapna laser konačno „skinuo veo“. „Kada smo skinuli sloj vapna, otkrili smo portrete druga tri apostola uz Sv. Pavla: Petra, Andrije i Ivana“, kazao je.

Doista je impresivno kako su rani kršćani mogli razlikovati lica svakog pojedinog apostola s takvom preciznošću. Kao što se može vidjeti, način na koji su apostoli ikonografski predstavljeni jedva da se mijenjao tijekom povijesti.

J.P.