Redovnice s Down sindromom


Male sestre Jaganjčeve učenice žive u središtu Francuske. One su prva kontemplativna zajednica u svijetu koja prima u svoje okrilje ljude s Down sindromom ili trisomijom 21.

Zajednica koja je osobito posvećena Sv. Benediktu i Sv. Tereziji iz Lisieuxa, na ovu je ideju došla 1980-ih. Sve je počelo s prijateljstvom između Line, koja je bila u svome duhovnome traženju te osjetila poziv raditi s djecom, i Véronique koja je bila djevojka s Down sindromom a osjetila je poziv na posvećeni život.

Lina je sada Majka Lina, poglavarica Malih sestara učenica Jaganjčevih. „Posjetila sam nekoliko zajednica koje su prihvaćale osobe s poteškoćama, ali sam vidjela kako one nisu mogli naći svoje mjesto u tim zajednicama jer nisu bila prikladne za njih. Takav je slučaj bio i s Véronique, te nam je dao ideju za novi početak. Rekla sam sebi da joj moram pomoći u ostvarenju njezina zvanja”, objasnila je začetak redovničke zajednice.

Véronique je pak željela odgovoriti na poziv služiti Bogu, ali su ju odbile sve zajednice zato što je imala Down sindrom. Štoviše, Zakonik kanonskoga prava i redovnička pravila ne predviđaju pripuštanje u redovnički život, osoba s mentalnim poteškoćama.

S. Véronique i časna majka Line

Tako je 1985. u jednom malom apartmanu rođena zajednica kojoj se kasnije pridružila još jedna djevojka s trisomijom 21. Onda je Lini i Véronique trebalo 14 godina da dobiju priznanje statuta ove posebne zajednice s njihovim vlastitim stilom.

Godine 1990. Pitale su budućega kardinala i nadbiskupa Toursa, mons. Jeana Honoréa (1920. – 2013.), to da ih prizna kao javnu udrugu vjernika laika. I tako je uz njegovu potporu – koje je branio njihov slučaj u Rimu – ova mala zajednica dobila odobrenje.

Budući je 1995. njihov broj porastao Male su sestre morale preseliti. Otišle su u Le Blanc, gradić od 6 500 stanovnika u Biskupiji Bourges.

Tamo im je toplu dobrodošlicu izrazio biskup Pierre Plateau (1924. – 2018.) koji je pomogao da ova zajednica 1999. dobije priznanje statuta kontemplativnoga instituta te ga one danas nazivaju „ocem“ svoje zajednice.  

Danas, kako piše Vatican News, postoji 10 malih sestara učenica Jaganjčevih od koji njih osam imaju Down sindrom. Nadaju se da će im se priključiti još sestara, kao i onih koji su s ovom poteškoćom te trebaju pomoć i potporu.

KT