Slijede li promjene u vatikanskom dikastariju za komunikacije?


Sve veće glasine iz različitih izvora u Vatikanu govore kako bi vatikanski odjel za komunikacije uskoro mogao iskusiti reorganizaciju, te da bi papa Franjo mogao pokušati novi redizajn dikasterija koji upravlja vatikanskim medijima.

Papa Franjo i prefekt Dikasterija za komunikacije Paolo Ruffini

Papa Franjo i prefekt Dikasterija za komunikacije Paolo Ruffini

Piše: Andrea Gagliarducci (CNA), Katolički tjednik

Sve veće glasine iz različitih izvora u Vatikanu govore kako bi vatikanski odjel za komunikacije uskoro mogao iskusiti reorganizaciju, te da bi papa Franjo mogao pokušati novi redizajn dikasterija koji upravlja vatikanskim medijima.

Prefekt Dikasterija za komunikacije, Paolo Ruffini bio je 16. siječnja u privatnoj audijenciji kod Pape. Iako sa sastanka ništa nije objavljeno za javnost, talijanske novine La Verità i politički portal Dagospia izvijestili su da je Papa „nezadovoljan“ zbog siromašne popraćenosti koju je ovaj vatikanski dikasterij za komunikaciju dao najnovijem njegovu intervjuu.

Također, 18. siječnja La Verità je objavila dopis koji je procurio dužnosnika Vatican News s iznenađujućom uputom suradnicima da na društvenim mrežama ne dijele papin intervju s talijanskom privatnom televizijskom postajom Canale 5.

Ovaj je neuobičajeni dopis potpisao Alessandro de Carolis, novinar veteran Vatikanskog radija. No s obzirom da on nije ni urednik niti direktor u vatikanskim medijima, nagađa se da odluka o davanju intervjua nije mogla doći od njega, nego od viših vlasti u dikasteriji.

Papa dogovora na svoju ruku?

Prema onomu što piše La Verità, Papa nije bio sretan što njegov intervju nije bio šire promoviran na vatikanskim društvenim platformama. Jer Vatikan ima 4,3 milijuna pratitelja na Facebooku te više od pola milijuna na Instagramu i oko 800 000 na Twitteru.

Navodno je razgovor za Canale 5 organizirao sam papa Franjo bez intervencije bilo kojega dužnosnika iz Dikasterija za komunikaciju. I to je bio posljednji od tri uzastopna „pop“ intervjua ovoga Pape. On je najprije 2. siječnja odobrio intervju za poznate talijanske sportske novine La Gazzetta Dello Sport; zatim 6. siječnja napisao razmišljanje za talijansko izdanje Vanity Faira; te onda 10. siječnja sjeo razgovarati s novinarom Canale 5 Fabiom Marcheseom Ragonom.

Uradak u Vanity Fairu koordinirao je Dikasterij za komunikacije. U izdanju časopisa koji sadrži Papin tekst predstavljen je i tekst Andree Torniellia, izvršnog direktora Dikasterija.

Međutim, druga dva dikasterij nije koordinirao. Vlč. Marco Pozza, talijanski svećenik i novinar, dogovorio je intervju za La Gazzettu Dello Sport. U telefonskom pozivu redakciji Gazzette dan nakon objave, papa Franjo zahvalio je baš njemu što je to dogovorio.

Mogući novi šef Dikasterija

Vlč. Pozza je, inače, zvijezda u usponu u talijanskim medijima, a njegovo se ime često pojavljuje kada se govori o mogućem novom šefu Dikasterija. Riječ je o 41-godišnjem kapelanu Popravnoga doma u Padovi. A sjetit ćemo se da su zatvorenici kojima je služio napisali meditacije za Križni put 2020. u Koloseumu.

Pozza je sudjelovao u tri televizijske serije s papom Franjom, kada su govorili o Očenašu, Zdravomariji i Vjerovanju. Seriju je emitirala TV 2000, televizija Talijanske biskupske konferencije, a sve su pretvorene i u knjige. Uz to, pripremio je niz intervjua s aktualnim Papom o Porocima i vrlinama koji će se emitirati na komercijalnoj TV postaji.

Kao mladi svećenik vlč. Pozza je postao poznat po tome što je odlazio u barove na razgovore s mladima uz piće, što mu je donijelo nadimak „Vlč. Spritz“, nakon popularnog talijanskog koktela s aperitivima. Kasnije se pojavio u popularnoj talijanskoj TV emisiji, postajući medijska ličnost.

Na radaru pape Franje dospio je 2016. godine, na Nedjelju jubileja zatvorenika tijekom Izvanredne svete godine milosrđa, kada je rimski prvosvećenik primio njega i zatvorenike na privatni sastanak u Domu Svete Marte.

Što s Ruffinijem?

Promatrači misle da smjena Ruffinija, ako se dogodi, neće biti laka. Ruffini je na čelo Vatikanskog dikasterija za komunikacije došao u srpnju 2018., postavši prvi laik koji je postavljen na čelo važnoga vatikanskoga tijela. Primio se posla u izazovnom trenutku, nakon takozvanog skandala Lettergate – u kojem je pismo Benedikta XVI. prepravljeno i zamućeno prije slanja medijima, kako bi se promijenile implikacije njegova sadržaja. Skandal je doveo do ostavke mons. Daria Edoarda Viganòa, bivšeg prefekta.

Ruffini je uspio normalizirati situaciju u vatikanskom komunikacijskom dikasteriju te nastaviti s reformom komunikacija. Kao prefekt, također je upravljao komunikacijama na Sinodi za mlade 2018. i Posebnoj sinodi za panamazonsku regiju 2019.

Također, izvršio je značajnu tranziciju nakon ostavki u prosincu 2018. Grega Burkea i Palome Garcije Ovejero, ravnatelja i zamjenice ravnatelja Tiskovnog ureda Svete Stolice. Otprilike za šest mjeseci Alessandro Gisotti postao je privremeni direktor. Kasnije je imenovan zamjenikom izvršnoga direktora Dikasterija za komunikacije, a Matteo Bruni je postavljen na čelo Tiskovnoga ureda Svete Stolice u srpnju 2019.

Audijencija kod Pape 16. siječnja, koja se dogodila odmah nakon navedenoga intervjua za Canale 5, potaknula je nagađanja u vezi s Ruffinijevom budućnosti. Na njega gledaju kao na dobrog upravitelja, ali čini se da papa Franjo više traži glasnogovornika. Vlč. Pozza, koji sada uživa papinsko povjerenje, mogao bi baš biti taj.

KT