Slučaj Emanuele Orlandi i dalje ostaje misterij


Nakon što su završene aktivnosti na vatikanskom groblju Campo Santo Teutonico gdje su 11. srpnja otvorene dvije grobnice u potrazi za tijelom nestale djevojčice Emanuele Orlandi ovaj slučaj i dalje ostaje veliki misterij.

Kako je izvijestio Tiskovni ured Svete Stolice, u dvije grobnice za koje je stigla anonimna dojava da moguće kriju tijelo 15-godišnjakinje, kćerke nekadašnjeg vatikanskog službenika nestale 22. lipnja 1983. na putu od Vatikana prema glazbenoj školi koju je pohađala, nije pronađeno ništa: niti ostatci ljudskih tijela, niti tragovi lijesa, niti urna s pepelom.

Cijeli proces otvaranja grobnica izvršen je u nazočnosti stručnjaka, pripadnika Emanueline obitelji, vatikanske žandarmerije te su primijenjeni najmoderniji tehnički standardi. Time je i Sveta Stolica još jednom pokazala kako joj je stalo do razrješenja ovoga slučaja te otkrivanja eventualne umiješanosti „iznutra“ kada je riječ o nestanku 15-godišnjakinje.

Podsjećanja radi, obitelj Orlandi dobila je anonimnu dojavu kako se tijelo Emanuele nalazi u Teutonskom groblju i to u grobnici na kojoj je kip anđela koji drži list u ruci na kojem na latinskom piše: Requiescat in pace odnosno Počivaj u miru. Navodno je uz fotografiju spomenute grobnice u pismu bila i poruka: „Tražite gdje anđeo pokazuje.“ Budući da se uz tu nalazi još jedna grobnica nadležne službe su donijele odluku o otvaranju obje.

Spomenute dvije grobnice s anđelima pripadale su dvjema princezama: Sophie von Hohenlohe i Carlotti Federici di Mecklemburgo. No, budući da nisu pronađeni nikakvi ostatci ljudskih kostiju postavlja se pitanje što je s tijelima princeza? Prema još uvijek neslužbenim informacijama njihove kosti su najvjerojatnije izmještene tijekom radova na Zavodu Campo Santo Teutonico 60-ih i 70-ih godina prošloga stoljeća na čije zidine su naslonjene spomenute grobnice.

Bilo kako bilo misterij zvan nestanak Emanuele Orlandi i dalje ostaje prisutan te će vjerojatno i u narednom razdoblju puniti stupce prije svega talijanskih medija. No, ostaje nada da će se slučaj čim prije riješiti najviše zbog obitelji nestale djevojke koja sigurno zaslužuje znati istinu.

KT