Sv. Pavao VI. proglasio je prvoga sveca iz hrvatskog naroda


Hrvati svetog papu Pavla VI. posebno pamte i po tome što je tijekom njegova potifikata kanoniziran prvi hrvatski svetac, fra Nikola Tavelić.

Papa Pavao VI.

Papa Pavao VI.

Papa Pavao VI. proglasio je fra Nikolu Tavelića svetim 21. lipnja 1970.. U govoru nakon kanonizacije, papa Pavao VI. podsjetio je na stradanje Sv. Nikole Tavelića i trojice njegove subraće, koji su tog dana također bili proglašeni svetima.

„Oni su se više izložili strašnim mukama nego što su im bili podvrgnuti. Osobito smo sretni što možemo proglasiti svetost tih mučenika vjere, potvrđujući tako pred cijelom Crkvom štovanje koje im je iskazivano sve od vremena njihove tragične i blažene smrti, osobito Nikoli Taveliću zaslugom njegovih sugrađana u Šibeniku i njegovih sunarodnjaka, koji su uvijek vjerno čuvali njegovu uspomenu okružujući je trajno pobožnošću i štovanjem. Ovim je ispunjena želja koja je dugo hranjena ustrajnom nadom”, rekao je papa Pavao VI. nakon kanonizacije prvog hrvatskoga sveca.

Kanonizaciji Sv. Nikole Tavelića nazočno je bilo 18 kardinala i 25 hrvatskih biskupa. Kako piše ika.hr kroničari tog događaja ističu da je provincijal trećoredaca tijekom mise čitao evanđelje na hrvatskome jeziku, čime je u srcu Rima, u prvoj bazilici svijeta, zvonio zvučan hrvatski govor.

KT