U Francuskoj 58 biskupija nije imalo ređenika ove godine


Broj svećeničkih ređenja u Francuskoj pao je ove godine sa 133 koliko ih je bilo 2017. na 114. Svećenici tradicionalisti sada čine 20 % ukupnih novoređenika.

Getty Images

Getty Images

Prema informacijama koje donosi La Croix, 82 od novih svećenika su dijecezanski, a ostatak čine članovi različitih redovničkih zajednica i društava posvećenoga života.

Najviše je ređenja bilo u nadbiskupijama Paris i Bordeaux – po šest. No i tu je osjetan pad jer je Pariška nadbiskupija 2017. imala 10, a godinu prije 11 mladomisnika. Zatim slijede nad/biskupije Lyon, Versailles i Fréjus-Toulon s po pet ređenika te Evry s četiri nova svećenika.

Međutim, čak 58 nad/biskupija u 2018. uopće nije imalo svećeničkih ređenja.

Nasuprot tomu, „tradicionalističke“ zajednice u kojima svećenici prvotno slave svetu misu prema Starom obredu, bilježe rast. La Croix računa da 20 % od ukupnoga broja svećenika zaređenih ove godine dolazi iz takvih zajednica.

To, recimo, uključuje tri ređenja za Institut Dobroga Pastira; dva za Svećeničko bratstvo Sv. Petra (FSSP) te dva za Institut Krista Kralja. I najmlađi svećenici dolaze upravo iz ovih grupa.

Francuska, uz sve ovo, u proteklim godinama bilježi porast broja kasnih zvanja. Među takvima je i novi nadbiskup Pariza Michel Aupetit koji je u bogosloviju ušao u 39-oj godini.

Prema statistikama Francuske biskupske konferencije o prvom i drugom godištu u bogoslovijama, u 2016. je bilo 4% onih koji su u dobi 36-40, a 2% bogoslova koji su navršili između 41 i 45 godina. To znači da će u vrijeme ređenja desetak njih biti u dobi od 42 godine ili starije.

KT/ CH