U savezničkom bombardiranju Splita poginulo 227 osoba (1944.)


Veliki dio Splita je razrušen, a 227 osoba izgubilo je život, tijekom savezničkog bombardiranja grada 3. lipnja 1944.

Foto: Snimak za vrijeme napada na Split

Foto: Snimak za vrijeme napada na Split

Saveznički zrakoplovi Split su tukli u četiri vala, a udari su najviše bili usredotočeni na luku. Split se tada, nakon kapitulacije Italije (1943.) i kratkotrajne partizanske vlasti, nalazio u rukama Nijemaca.

Više od 600 bombi palo je na Split na pravcu od luke Firula, Pojišana i Poljičke ceste sve do Meja i visova Marjana. Prema službenim povijesnim izvorima, tada je potpuno srušena 121 kuća. Nebrojeno drugih zdanja bilo je oštećeno, a stradale su i mnoge crkve, pogotovo Sv. Petra na Pazaru i Sv. Ante Tolomaša na Soluratu, piše na portalu povijest.hr.

Bio je to napad koji se vremenski poklapao s početkom velike savezničke invazije u Normandiji. Formacije zrakoplova, britanskih spitfirea, američkih mustanga i teških bombardera, uzlijetale su iz baze u Fogii, sjeverno od Napulja, a prema Splitu dolazili iz pravca Brača.

Pored Rijeke, Split je, što se tiče protuzrakoplovnih topova, bio najbolje branjen njemački grad na istočnom Jadranu. Raspolagali su s topovima od 88 mm, tada najboljim na svijetu, te 20-milimetarskim topovima. Teškim američkim bombarderima je bilo teško precizno gađati jer su se bojali njemačkih topova, pa su bombe ispuštali s 8 000 metara.

Ž.I., KT