Ukrajinski parlament o zabrani Ruske Pravoslavne Crkve


Ukrajinski parlament raspravljat će o zabrani svih aktivnosti Ruske Pravoslavne Crkve na ukrajinskom tlu.

Foto: EPA, Yevgen Honcharenko

Foto: EPA, Yevgen Honcharenko

Prijedlog je podnijela oporbena stranka Europska solidarnost (ES). Na svojoj Facebook stranici stranka navodi da je zabrana nužna za sprječavanje "prijetnji nacionalnoj sigurnosti" i za održavanje nacionalnog poretka jer je "RPC predugo bila otvoreno antiukrajinska i zagovarala sve akcije ruske kriminalne vlade". U Ukrajini je crkveno pitanje dosta osjetljivo, posebice tijekom rata s Rusijom. Ranije ove godine, predsjednik parlamenta odlučio je ne staviti na dnevni red sličan prijedlog, javlja CNE.

Tradicionalna crkva u Ukrajini je Ukrajinska Pravoslavna Crkva (UPC), koja je povezana s Moskovskom patrijaršijom Ruske Pravoslavne Crkve. Iako je UPC čvrsto bila protiv ruske invazije ona je pod stalnom sumnjom da surađuje s Moskvom.

Prema stranci Europske solidarnosti aktivnosti pravoslavnih vjerskih organizacija treba provoditi samo Pravoslavna Crkva Ukrajine. "Oslobađanje Ukrajine od RPC-a je još jedan korak prema neovisnoj Ukrajini", navode iz ES-a

Inače, Sabor Ukrajinske Pravoslavne Crkve pod vodstvom Moskve proglasio je svoju neovisnost 27. svibnja 2022. zbog neslaganja s patrijarhom moskovskim i cijele Rusije Kirilom o specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini. Do sada je to bio "razvod s jedne strane", budući da Moskva nije prihvatila neovisnost Ukrajinske Pravoslavne Crkve. Moskovska patrijaršija je odluku Sabora objasnila vanjskim pritiskom.

Ipak, neki biskupi Ukrajinske Pravoslavne Crkve nisu se složili s odlukom Sabora u Kijevu da proglasi neovisnost UPC-a pa su pojedine eparhije, uključujući one u Donbasu i na Krimu, nastavile svoje jedinstvo s patrijarhom Kirilom.

Ž.I., KT