Virtualno hodočašće „Europski Jeruzalemi: Pedesetnica nade i mira“


U nedjelju 31. svibnja, na svetkovinu Duhova upriličeno je virtualno hodočašće koje je povezalo osam različitih gradova – od Jeruzalema, preko Sarajeva do Rima.

Foto: veronaminorhierusalem.it

Foto: veronaminorhierusalem.it


Na Duhove je na internetskim stranicama zaklade Verona Minor Hierusalem upriličeno virtualno hodočašće Europski Jeruzalemi: Pedesetnica nade i mira, kojim se Sveta zemlja povezala sa sedam europskih gradova, tzv. „malih Jeruzalema“, među kojima je i Sarajevo. Na početku tog jednosatnog videozapisa, poruku nade i mira uputio je apostolski administrator Latinskog jeruzalemskog patrijarhata nadbiskup Pierbattista Pizzaballa.

Nakon samog Svetog grada, sudionici su mogli vidjeti manastir Novi Jeruzalem u gradu Istri, u moskovskoj oblasti, o kojem stoljećima brinu pravoslavni monasi. Nakon toga, put je vodio u crkvu Svetoga groba u Miechówu u Poljskoj, potom u istoimenu crkvu u Görlitzu u Njemačkoj, a zatim u Sarajevo. Kako prenosi Vatican News, prije Santiaga de Compostele i konačnog odredišta, Rima, nakratko se virtualnim putem posjetila Verona, grad na sjeveru Italije koji u svojem statutu od 1450. nosi naziv „malog Jeruzalema“.

Zaklada Verona Minor Hierusalem, koja stoji iza spomenute inicijative, utemeljena je 2016., a njezino je osnivanje nadahnuto rezultatima istraživanja profesora Gian Paola Marchija koji je u drugoj polovici 20. stoljeća zaključio kako razmještaj nekoliko veronskih crkvi topografski preslikava važna mjesta Isusova života.

Paola Tessitore, ravnateljica zaklade, u razgovoru za Vatican News istaknula je kako su se za ovu inicijativu povezali s drugim europskim gradovima koji su, poput Verone, bilo zbog topografskih razloga bilo stoga što imaju neku poveznicu sa svetim mjestima Isusova života, u srednjem vijeku dobili oznaku „malog Jeruzalema“ ili jednostavno „Jeruzalema“.

Don Martino Signoretto, predsjednik zaklade, izjavio je pak da su, otkrivši kako nije riječ samo o talijanskom fenomenu, odlučili u razdoblju pandemije napraviti virtualno hodočašće koje priziva veze između svetih mjesta diljem Europe s Jeruzalemom.

Slična ideja ostvarena je i u Bologni, Pisi i Lucci jer su, tijekom srednjovjekovnog razdoblja, s obzirom da hodočašće u Svetu zemlju nije bilo moguće svima, gradske vlasti odlučile na taj način vjernicima omogućiti hodočašće koje barem priziva u sjećanje sveta mjesta Isusova života. Naslov „minor Hierusalem“, odnosno „manji Jeruzalem“, nalazi se u veronskom statutu iz 1450.

J.P., KT