Zgrada Sjemeništa u Travniku u cjelosti vraćena Vrhbosanskoj nadbiskupiji


Povjerenstvo sastavljeno od predstavnika Vrhbosanske nadbiskupije, Mješovite srednje škole Travnik, općine Travnik, te nadležnog županijskog Ministarstva, a uz nazočnost sudskog izvršitelja, ozvaničilo je, 14, kolovoza, primopredaju preostalog dijela zgrade travničke gimnazije u posjed Vrhbosanskoj nadbiskupiji.

Time su praktično dan prije zakazanog roka danog u zaključku općinskog suda o deložaciji, izvršene presude kako domaćeg, tako i Europskog suda za ljudska prava, javlja Federalna.ba.

Ovim je, nakon 15 godina, okončan proces započet odlukom Doma za ljudska prava, ali i prekinuta neizvjesnost o budućnosti blizu tisuću učenika Mješovite srednje škole, za čiji su se nastavak izgradnje već započete školske zgrade sredstva obvezali iznaći općina Travnik, te županijska i Vlada Federacije BiH.

„Završili smo danas primopredaju svečano, predali smo ovu zgradu vlasniku Vrhbosanskoj nadbiskupiji, sutra ćemo na Vladi dobit suglasnost za potpisivanje ugovora o najmu ove zgrade za rad MŠS na godinu dana ali s produžetkom dok se ne završi ova zgrada“, ističe Katica Čerkez, ministrica obrazovanja SBŽ.

„Čini mi se da smo našli jedno rješenje koje ne derogira presudu, a isto tako ne dovodi se u pitanje nastavak školovanja djece ove škole“, rekao je preč. Željko Marić, ravnatelj KŠC-a Petar Barbarić u Travniku.

Najoptimističniji bi na kraju rekli: «Sve je dobro što se dobro završi.» Obični svijet kaže: «Konačno, hvala Bogu!»

Oni mudri šute i ne raduju se sasvim normalnim stvarima, povratku zdanja nakon desetljeća i desetljeća problema, otimačine te sporog povratka nacionalizirane imovine kao i nepoštovanja odluka Ustavnog suda.

Preporučujemo Vam da pogledate video priloge u kojemu je detaljno objašnjenja kronologija problema koji je mučio mjesnu crkvu skoro 70 godina, a posebice u posljednjih 20 te reportažu o Sjemeništu.

KT