Lukavac

Predstavljena Topićeva knjiga Vjera i kultura


U mjesecu listopadu – poznatom kao mjesecu knjige – HKD "Napredak" Lukavac upriličilo je promociju jednoga djela. Tako je 28. listopada u župnoj dvorani u Lukavcu prof. dr. Franjo Topić predstavio svoju nedavno objavljenu knjigu "Vjera i kultura".

Riječ je o zborniku znanstvenih i popularno-znanstvenih radova na 368 stranica. Promotori su bili dr. vlč. Drago Župarić, profesor na sarajevskom Katoličkom bogoslovnom fakultetu i prof. dr. Edhem Muftić, umirovljeni profesor Univerziteta Tuzla.

Na početku je nazočne pozdravio lukavački župnik vlč. Andrija Župarić, predsjednik HKD Napredak Lukavac. On je citatom Raya Douglasa Bradburya „Ne moraš paliti knjige da bi uništio neku kuturu. Jednostavno navikni ljude da ih više ne čitaju“, pokušao istaknuti koliki je značaj i vrijednost knjiga, te da se ljubav prema knjizi uči još od malih nogu.


Promociji je nazočio i načelnik općine Lukavac, prof. dr. Edin Delić koji se također obratio auditoriju te zahvalio organizatorima i što se ovakva promocija organizira u gradu Lukavcu. Nadahnut naslovom knjige naglasio je kako su vjera i kultura naši temelji, te da se unutar Napretka Lukavac gaji jedan istinski odnos prema vjeri i kulturi. 

Pred više od 50 okupljenih promotori su govorili o zbirci radova koji su nastali tijekom zadnjih godina.

Knjige od četiri dijela

Dr. Župarić govorio je o samom konceptu ovog zbornika članaka napomenuvši kako se sastoji od četiri glavna dijela, gdje se prvi dio bavi suvremenim religioznim pitanjima; u drugom dijelu govori se o svetom papi Ivanu Pavlu II. za kojeg prof. Topić kaže kako je oduševljen njime i kojeg u mnogo čemu smatra uzorom; treći dio predstavlja rad HKD Napredak, a u četvrtom se nalaze prinosi i recenzije. Dodao je da je prednost ovakvih zbornika radova to što se misao i razmišljanje o određenim temama može naći na jednom mjestu. On je potvrdio i mišljenje jednog  od recezenata, dr. Mile Babića, kako autor doista argumentirano obrađuje relevantna pitanja iz raznih domena te da je u svojim stavovima kritičan i jasan, a njegov pogled na svijet čvrst, postojan i trajan. Završio je latinskom poslovicom „Habent sua fata libelli“ – „Knjige imaju svoju vlastitu sudbinu“ i dodao kako će sudbina ove knjige biti dobra ukoliko nekoga potakne na razmišljanje o temama koje su u njoj obrađene.

Utemeljeno i konzistentno

„Knjiga Vjera i kultura osmišljeno je i konzistentno štivo te predstavlja veliki doprinos afirmiranju samoga Napretka koji je, zahvaljujući predanom radu, odavno prešao granice Bosne i Hercegovine“, rekao je drugi promotor, prof. Muftić. Autora opisuje kao čovjeka koji živi u vremenu, kao osobu koja promišlja i osmišljava, povezuje niti na relaciji opće, posebno i konkretno, uspostavlja ravnotežu te povezuje pokidane niti čovječnosti u skladu s univerzalnim načelima i božanskim porukama. U ovoj zbirci radova su pitanja vjere, kulture, politike i drugih djelatnosti, kako kaže prof. Muftić, postavljena i elaborirana sadržajno, konzistentno i metodološki utemeljeno.

Prof. dr Topić je o svom djelu rekao kako je obradio neka pitanja u rasponu od evolucije do pogleda na današnji svijet. A budući da je dugi niz godina predsjednik HKD Napredak, istaknuo je kako je ono za njega ujedno i prakticiranje vjere i teologije što se reflektira i u člancima zbornika. Na samome kraju zahvalio je promotorima i riječima podrške ohrabrio Napretkovce i prijatelje Napretka u Lukavcu na budući trud, rad i zalaganje za osnovna načela ovoga Društva.

E.T./ KT