Buenos Aires

Protiv instrumentaliziranja Papinih stavova


U kontekstu rasprava koje se vode u argentinskim medijima povodom Papina pohoda, s kritikama na račun vlade koje dolaze iz društvenih slojeva pogođenih ekonomskom krizom, Argentinska biskupska konferencija (CEA) objavila je 10. siječnja izjavu „Franjo, Papa sviju“.

U izjavi se poziva na izbjegavanje pristranih i parcijalnih tumačenja Papina učiteljstva i pastoralnih stavova, primjećujući kako ta tumačenja služe samo produbljivanju podjela među Argentincima. Biskupi ističu jedinstvenu povlasticu da imaju za Papu sunarodnjaka i nadaju se kako će se Svetog Oca cijeniti i slušati kako zaslužuje. Dodaju kako se on izražava gestama i riječima oca i pastira i preko glasnogovornika koje je on sam službeno izabrao te da nitko drugi ne govori i ne može govoriti u Papino ime.

Podsjećajući da velika većina argentinskog naroda voli papu Franju i kako je on poznat po svom jasnom i jednostavnom jeziku, biskupi kažu da se Papa ne da smesti onima koji ga žele instrumentalizirati, bilo da se hvale kako ga zastupaju bilo da mu pridaju izmišljene stavove prema vlastitim pristranim interesima.

„U našoj zemlji veliki dio medija usmjerio je svoju pažnju na irelevantne događaje i poistovjetio je Papu s određenim političkim ili društvenim osobama. To stalno povezivanje s tim osobama stvorilo je veliku konfuziju i poslužilo je za opravdavanje neugodnih izvrtanja njegovih riječi i prikazivanja Pape u pogrešnome svjetlu, u čemu se išlo čak i do uvreda i kleveta. Prateći pučke pokrete u njihovoj borbi za zemlju, krov i rad zadaća je koju je Crkva uvijek ostvarivala i koju sam Papa otvoreno promiče, pozivajući nas da progovorimo u ime najslabijih i žrtava isključivanja“, stoji u izjavi na kraju koje se dodaje kako se ne smiju apsolutno pripisivati Papi mišljenja i stavovi ili djelovanja ovih pokreta, bilo da su ispravni ili pogrešni, prenosi IKA.

KT