Sarajevo

Reformacijske Crkve Sarajeva obilježile 500. obljetnicu Lutherova pokreta


Na inicijativu pastora koji vode zajednice reformacijskih Crkava u Sarajevu, svečanom akademijom 31. listopada obilježena je 500. obljetnica Lutherova pokreta među kršćanima Europe.

Komemoracija je održana u dvorani Akademije likovnih umjetnosti koja je sagrađena 1899., za vrijeme austrijske uprave u BiH, kao crkva za evangeličke i luteranske kršćane u gradu. Svečanosti su, između ostalih, nazočili vrhbosanski nadbiskup metropolit Vinko kard. Puljić, pomoćni biskup vrhbosanski mons. Pero Sudar, profesori Franjevačke teologije fra Mile Babić, fra Ivo Marković i fra Ivan Šarčević te tri umirovljena svećenika Vrhbosanske nadbiskupije.  

Povijesni pregled Lutherova vremena u Europi 16. st. iznio je dr. sc. Stephen Goodwin, američki protestantski teolog.

Zatim je Saša Nikolinović, pastor Evanđeoske crkve Sarajevo najavio pregled prosvjetnog djelovanja Adeline Pauline Irby koja je kao anglikanka došla u Sarajevo 1868. te do svoje smrti organizirala i financirala škole za djevojčice i tečajeve za žene. Ona je kroz 40 godina djelovanja omogućila osnovnu izobrazbu za oko 20 000 djevojčica i žena. Uslijedio je dokumentarni film Nejle Bihorac Miss Irby.

Tomislav Dobutović, pastor Baptističke crkve u Sarajevu, prikazao je širenje protestantizma u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH, Srbiji i Makedoniji, dok je pastor Slavko Hadžić govorio o duhovnosti kršćana reformatorske inspiracije.

Program su glazbeno animirali Taylor Irby za klavirom, vokal – Mirela Popaja-Hadžić te Erin Henneing, violinist spletom kompozicija i pjesma iz Lutherove liturgijske baštine.

KT/ Mato Zovkić